”De krossade motståndet”

Micke Nybrink om de nya stjärnorna

TRAV

Tamla Celeber och Raja Mirchi.

Så olika men ändå lika.

Båda krossade motståndet i helgen.

Det är Revenue- och Giant Diablo-feeling.

Tamla Celeber är bara tre år. Det fattar man inte när man ser henne tävla. Kan ­inte påminna mig om att jag sett en så ung häst uppföra sig så moget i loppen. I och för sig har hon gott stöd Örjan Kihlström. Men han måste ju ha en häst som lyder minst vink också – och det har han i Tamla.

En kompis frågande Kihlström hur många lopp han skulle förlora under ett år om han lämnade körspöet i stallet. ”Det är nog bara några stycken”, trodde Örjan. Han kör nämligen extremt vårdat, rör sig knappt i sulkyn utan får i stället hästarna att känna sig starka när han håller dem på bettet i stället för att risa och rycka.

Med Tamla Celeber finåkte Kihltröm till seger i tredjespår utan rygg i Oaks i söndags och det är utan tvekan så att hon redan nu är ruskigt bra. Sättet hon avgjorde på gav i alla fall mig rysningar. Nästa år möter hon hingstarna i Derbyt men före det har hon sopat banan med de jämnåriga stona i alla storloppen.

Raja Mirchi är en annan typ: stor, stark, klumpig och bångstyrig. Fortfarande en kalv som vuxit för fort och inte riktigt hunnit fatta hur bra han är. Talangen är stor och kapaciteten såg vi på Solvalla i söndags. Ännu så länge ser han kantig ut – ser ut att springa med fyra stekpannor på hovarna. Jag får en Revenue-flashback när jag ser honom. Om två, tre år kan han vara en internationell stjärna. Kroppen och flåset finns där redan – nu är det bara att fortsätta utbilda honom.

Jag vill återfödas som Åke

Kent Ohlsson mejlar:

”Jag har under de år jag regelbundet besökte Solvalla lidit när jag sett amatörloppen. Det är kaos, kapningar, trängningar, skenande hästar. I onsdagens andra lopp upprepades allt. Först kapade ett av klant­arslena ett annat ekipage i första kurvan. Sedan for en kusk i ljusblå dress ur sulkyn och hans häst skenade fyra varv runt banan. Det är rent ut sagt farligt när amatörerna är i farten. Går det inte att säga ifrån att vi får bort amatörloppen från Solvalla? Varför inte skicka Solvallaamatörerna till TV-underhållningsprogrammet Sveriges värsta bilförare? Solvallas amatörklubb är bara till glädje för sig själva, inte för publiken!” 

Till sist: I nästa liv vill jag födas som Åke Svanstedt. Det måste vara underbart att ha ett sånt sektliknande stöd. Ni kan sluta mejla, jag inser att ni med ett leende tar en kula för honom och att ni avskyr mig för att jag ville ha ett svar på frågan, för att få slut på snacket. Jag inser att ni vigt era liv åt att stödja honom. Jag tror ändå att Svanstedt klarar sig fint utan er. Jag tror knappt att han vet vilka ni är. Han tränar hästar, sveper fält och skiter i resten. Och de där förtäckta kärringlika hoten kan ni exkludera ur era mejl. Skriv en tid och en plats istället så kan vi träffas och snacka lite. Puss

ARTIKELN HANDLAR OM