Efter auktionsfiaskot – nu blir det krismöte

Foto: Kanal 75
Anders Lindh och Margareta Wallenius-Kleberg från ASVT vill ha ett möte med Hans Ljungqvist och Maria Lejon från Svensk Travsport.
TRAV

Efter katastrofresultatet vid årets Kriterieakution.

Nu kräver ASVT:s presidie ett krismöte med Svensk Travsport.

– Vi hoppas kunna ses nästa vecka, berättar Hans Ljungkvist ordförande för Svensk Travsport.

Årets Kriterieauktion slutade med katastrofsiffror för uppfödarna. Snittpriset på hästarna slutade på 69 617 kronor vilket är en nedgång med 30 procent mot året innan. Avelsföreningen för den svenska varmblodiga travhästen, ASVT, ser allvarligt på problemet och vill nu möta Svensk Travsports presidie.

ASVT:s eget presidie som består av ordförande Margareta Wallenius-Kleberg, vice ordföranden Ingemar Alin samt generalsekreteraren Anders Lindh efterlyser ett möte med Svensk Travsport så snart som möjligt.

– Vi vill initiera och diskutera en konsekvensanalys, som följs av en kraftfull åtgärdsplan. Vi förväntar oss en mycket snabb återkoppling, då vi bedömer situationen som mycket allvarlig, säger Anders Lindh.

Ska hitta en dag

Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport berättar att han redan har varit kontakt med ASVT.

– Vi är jätteintresserade och försöker hitta en dag. Den här veckan är svår, men vi hoppas kunna ses nästa vecka. Det känns angeläget, säger han.

Enklare att bli hästägare

Han berättar att Svensk Travsports nya styrelse var på plats vid årets Kriterieauktion och berättade hur de vill göra travsporten bättre.

– Vi fick frågan om vilka frågor som är viktigast och vilka frågor som vi kommer att jobba med. Det ena är hästägandet. Vi vill på alla sätt göra det enklare och bättre att bli hästägare. Vi har sagt åt kansliet att ta fram en plan. Planen är ännu inte klar, men det ska vara klart i december. Det andra är publiktillströmningen. Det vill vi jobba extra med.

– Båda de här punkterna blev aktuella i samband med Kriteriet. Publiksiffrorna vid Kriteriet under söndagen var inte så jättebra. Det här med auktionen får man analysera och se vad det beror på. Men det var många hästar på en gång som skulle auktioneras ut. Men det här kan tyda på att intresset för att äga häst är på väg ner och då måste vi försöka vända den trenden. Vi har gett kansliet i uppdrag att undersöka det här och ska ha möten med flera organisationer.

Viktig fråga

Det han tycker är viktigt är att fler vill vara hästägare.

– Det jag kan göra som ansvarig i styrelsen och som ordförande i Svensk travsport är att jag kan peka ut att det är oerhört viktigt att det är attraktivt att vara hästägare. Där vill vi göra så mycket vi bara kan. Det berättade vi för alla auktionsdeltagare i torsdags. Det är ett av de mest prioriterade områdena.

ARTIKELN HANDLAR OM