Bergh om krisen: De var för dåliga

Foto: ALN
TRAV

Priserna rasade på årets Kriterieauktion.

Men stjärntränaren Robert Bergh är inte chockad.

– Jag såg direkt att det inte var värt att lägga 4-5 dygn på dessa hästar, skriver Bergh på sin hemsida.

Årets Kriterieauktion blev ett stort fiasko då priserna var extremt dåliga. Snittpriset på hästarna slutade på 69 617 kronor vilket är en nedgång med 30 procent mot året innan. Nu kommer Avelsföreningen tillsammans med ATG och Svensk Travsport utreda det katastrofala resultatet.

Hästarna var för dåliga

Men enligt travtränaren Robert Bergh var priserna på hästarna inte förvånade. Han tyckte att uppfödarna fick rimligt betalt.

– Jag vill inte vara ”bror duktig” men när man öppnade auktionskatalogen så såg jag direkt att det inte var värt att lägga 4-5 dygn på dessa hästar. Prisbilden var glasklar för mig redan då, så förstår inte fiaskot. Tycker att auktioner alltid lägger rätta priserna på hästarna. Ser att det är många återrop från uppfödarna för de har värderat sin häst men jag tycker auktionsropen är facit på hästens värde, skriver Bergh på sin hemsida.

– Skulle man slå ihop alla Menhammars ettåringar (inte slatten som kommer nu) och Kolgjinis ettåringar en kväll på Kriterieauktionen så fanns det nog inget spår av kris på hästägandet, fortsätter han.

”Väldigt låga priser”

Robert Bergh satsar en hel del på fransk travsport och även där är det dåliga priser på vissa auktioner.

– Är på en del auktioner varje år i Frankrike och där är alltid någon auktion klen och väldigt låga priser, men det innebär inte att sporten är i gungning utan att avelsmaterialet inte är bättre på den auktionen, skriver Bergh.

ARTIKELN HANDLAR OM