Brunst stoppade topphästen – nu startar hon igen

Dileva Käll jagar seger på Solvalla

Foto: ALN
Dileva Käll och Peter G Norman.
TRAV

I kvalet till derbyt var hon brunstig och slutade fyra.

Nu är Dileva Käll och Peter G Norman ute efter revansch på V64.

– Nu möter hon hästar som hon i princip slagit varje gång, säger kusken Peter G Norman inför onsdagens V64-tävlingar.

I skuggan av segermaskinen Viola Silas har Dileva Käll svarat för många starka prestationer på travbanorna och hon är utan tvekan tvåa i kullen bland landets fyraåriga ston.

Dileva Käll föddes under elitloppshelgen 2006 och bara det är kanske ett tecken på att det var en blivande travstjärna.

Trots att det mest blivit hedrande andraplatser i de största loppen som Svensk Travoaks, Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet är Dileva Käll en vinnare. Hon inledde karriären med sex segrar på sju starter och totalt har det blivit åtta segrar på 18 starter. 14 gånger har hon varit på pallen och hon har sprungit in drygt 2,1 miljoner kronor.

Hon utmanade grabbarna

I de två senaste starterna har Dileva Käll utmanat grabbarna i kullen. Först var hon fyra i kvalet till Svenskt Travderby där hon stötte på blivande slutsegraren Joke Face och senast var hon femma bakom bland andra Melton Kronos.

– Vi tog en chans och provade i derbyt. Nu räckte det inte, men det fanns orsaker, förutom att det blev ett tufft lopp så hade hon rest dåligt och var dessutom brunstig den dagen. Senast var jag jäkligt nöjd med henne. Hon blev trött sista 100 då, men de är hårda hingstarna och de som var före henne i mål är bra hästar, säger Peter G Norman.

Men den tuffa matchningen mot hingstarna är inget man ångrar i stallet.

– Nej, absolut inte. Förhoppningsvis kommer hon även att ha nytta av den hårdhet som hon skaffat sig i de här loppen.

Bakspår inget bekymmer

På onsdagen är det åter dags för Dileva Käll att enbart möta ston. Uppgiften ser på papperet lämplig ut trots att hon inte ska vara som bäst den här veckan.

– Nej, meningen är att hon ska ha toppform när det är dags för Breeders´ Crown om en månad. Hon är inte stenhårt vässad för det här men har gått sina jobb i både backe och på rakbanan och känns både pigg och fräsch. Nu möter hon hästar som hon i princip slagit varje gång och jag kör för att vinna loppet och tror på en bra insats, säger Peter G Norman.

Vad blir det för taktik från bakspår?

– Hon tål alla upplägg. Hon är hård och att till exempel gå sista 700 i spåren är inget som bekommer henne.

Förutom stallets stjärna 10 Dileva Käll (V64-6) så startar stall Glen Norman ytterligare två hästar inom V64-spelet.

– 2 Inside Broline (V64-5) gör comeback efter en längre träningsperiod. Hon kommer att göra ett par starter här hemma sedan är tanken att vi provar henne i Frankrike precis som vi gjorde förra vintern. Hon har gått tre tuffare sulkyjobb inför det här, men kommer säkert att behöva loppet. Jag tror hon kan vara bland de tre, men hon får svårt att vinna, säger Peter G Norman.

– 8 Beauty Sund (V64-4) är faktiskt bra i ordning. Vi krokade ihop i sista kurvan senast. Hon kan vara lite knepig i voltstart men kommer hon till kan hon vara långt fram.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM