Johansson: ATG måste hjälpa till

Stig H Johansson.
TRAV

Efter fiasko på Kriterieauktionen – nu ger stjärntränaren Stig H Johansson sin syn på krisen.

Han menar att prispengarna måste höjas och ATG måste agera.

”ATG som håller i slantarna är inte några dumhuvuden. Har de några möjligheter att hjälpa till kommer de att göra det”, skriver Johansson i sin krönika i Sportbladet.

Flera uppfödare har reagerat på det dåliga resultatet vid årets Kriterieauktion. Priset sjönk med hela 30 procent jämfört med i fjol.

I onsdagens krönika i Sportbladet tar travtränaren Stig H Johansson upp krisen.

”Jag har fått en del analyser nu och det är klart att en dipp på trettio procent alltid är dåligt. Katastrof är ofta ett jobbigt ord att använda, men det är illa. Någon analys säger att materialet inte höll riktigt samma klass som det brukar och det var otroligt många hästar som gick ut till försäljning. Det är ändå alarmerande”.

”Det här har vi aktiva varnat för en längre tid. I fjol trodde vi att det skulle dippa men av någon anledning gjorde det inte det då. Nu kom den fördröjda effekten. Uppfödarna har det svårt. Ja, hela branschen har det tufft och är inte så välmående just nu. Utom speldelen då. Bara ett bevis på att det inte gnälls utan anledning. Ingen rök utan eld. Har hästägarna och uppfödarna det svårt spiller det över på de andra bitarna också”, skriver Johansson.

Höj prispengarna

Hans menar att något måste göras nu och ATG måste hjälpa till för att rädda travsporten.

”Det kommer bli tuffare tider helt enkelt. Första akuta åtgärden är att höja prispengarna. Till och med uppfödare säger det. Höjer man prispengarna över hela linjen blir intresset större. Logiskt. ATG som håller i slantarna är inte några dumhuvuden. Har de några möjligheter att hjälpa till kommer de att göra det. Även om det är lite sent. Det måste göras. Nu”, konstaterar Stig H Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM