Var hästrädd – nu kan han vinna 100 000 kr

Foto: ALN
TRAV

För tre månader sedan var han en hästrädd valack som inte ville springa i loppen.

Nu radar fyraårige Parkin upp segrar och på lördag kan han vinna V75.

– Han är så jävla bra, säger tränaren Björn Persson.

Björn Persson, amatörtränare på Bergsåker, har hållit på med travhästar i många år och på lördag kan han få utdelning för sitt slit. Då startar hans egenägda Parkin i V75-4 på Hagmyren med 100 000 kronor till vinnaren.

Björn Persson startade Parkin redan som tvååring men fick ingen utdelning. Som treåring kände tränaren att fart fanns i hästen – men Parkin presterade inte på banan och tjänade endast 65 000 kronor som två och treåring.

Hästrädd

Men nu som fyraåring har Parkin tänt till på alla cylindrar och under de senaste två månaderna har hästen vunnit tre lopp på fem starter och fullkomligt krossat sina konkurrenter.

Anledningen: Hästen är inte rädd för andra hästar längre.

– Jag åkte på semester med frugan för ett tag sedan och då fick Henrik Svensson ta hand om hästen. Jag kände att han var bra i ordning och ville inte ställa av honom och det var ett lyckokast. När han varit hos ”Henke” i tre veckor så vann han direkt med 5-6 längder. Veckan efter gick i dödens och vann på 1.14,7 och bara städade av de andra, säger Björn Persson.

Efter semestern tog Persson hem sin häst igen och succén har fortsatt. Henrik Svensson har gått fortsatt förtroende och för en månad sedan var hästen överlägsen i ett lopp på Bergsåker. Parkin har gått från att vara en medelmåtta till en riktigt bra häst.

– Han har haft problem med hästar förut. Han var tidigt igång och sprang fort men han har aldrig förstått vad tävling går ut på. Jag har tränat honom själv hela tiden utan andras hästar och han har haft rädsla för andra hästar, han trodde de var farliga. Men det vände när han kom till Henrik, då fick han träna med andra hästar och reagerade bra på det. Han har väl upptäckt att det inte är så farligt. Nu tycker han att det är roligt att tävla.

Hästen har vunnit samtliga lopp med Henrik Svensson, varför passar de så bra ihop?

– Jag vet inte, det är väl för att jag är så dålig. Jag har dåliga nerver, jag blir för ivrig när jag vet att jag kan vinna.

”Blir påverkad av alla andra”

På lördag startar förvandlingsnumret på V75 med Henrik Svensson i vagnen och tränaren tror och hoppas på bra segerchans.

– Jag hoppas naturligtvis att han ska vinna men man blir påverkad av alla andra, jag tycker att det är samma häst som alltid men plötsligt är han så jävla bra. Tre veckor mellan starterna är i längsta laget, men han fick sig en jävla urblåsare senast när jag körde honom.

Hur känns han i träningen?

– Allt är bra. Jag körde honom i tisdags och han kändes precis som vanligt, pigg och glad.

Spår tre i volten, hur passar det?

– Han har hoppat två gånger i hela sitt liv, i andra starten bromsade han sig i galopp och den andra gången blev han hovöm på Bollnäs. Det är en helt okomplicerad häst. Om de andra är långsamma ut kanske han kan ta ledningen, säger Björn Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM