Frank: Kommer bli en jävla fest

Kan vinna 2,4 miljoner i Europaderbyt på söndag

Foto: KANAL75
TRAV

Red Hot Dynamite tävlar om 2,4 miljoner kronor i Europaderbyt på söndag.

Stjärnhästens delägare Frank Andersson är på plats i Frankrike och utlovar stor baluns om det blir seger.

– Då kommer det att bli en jävla fest. Grodätarna ska få veta att de lever, säger brottarlegendaren till Trav365.

På söndag smäller det i franska Lille nära den belgiska gränsen. Europaderbyt, med 2,4 miljoner kronor i förstapris, är ett riktigt kanonlopp med flera stjärnor. Ett av svenskhoppen är Red Hot Dynamite som imponerade i sitt uttagningslopp på Solvalla. Hästen var nära att dö i våras då han råkade ut för en livshotande tarmsjukdom men har återhämtat sig mirakulöst. Delägaren Frank Andersson är full av tillförsikt.

– Vi är glada att hästen är på väg tillbaka efter sjukdomen. Han har aldrig travat så fint och varit så smidig som han har varit på slutet. Senast visade han också en jäkla skalle då han kämpade och gav allt. Det var precis som tidigare, säger Frank Andersson.

– Det var just det beskedet som vi också ville ha. Tio minuter efter loppet hade han nästan ingen puls alls. Hästen hade fått mycket mängdträning inför comebacken men inte några snabbare jobb. Därför kommer de här loppen att föra fram honom rejält rent formmässigt.

Chans att vinna miljoner

Red Hot Dynamite har hittills sprungit in 4,7 miljoner kronor och vunnit flera storlopp. På söndag kan det bli ytterligare en stor fullträff i miljonloppet Europaderbyt. Frank Andersson åker själv ner och är på plats för att se sin häst tävla om förstapriset på 2,4 miljoner kronor.

– Vi åker ner söndag morgon. Loppet går klockan fem och sedan åker vi hem på måndag. Men om hästen vinner, då lär jag bli kvar några dagar till, säger han och skrattar.

– Red Hot kommer att köras mot ledningen och då blir det intressant. Även om han kanske inte är i hundraprocentig toppform ännu så tror Jorma Kontio att ingen kan slå Red Hot om han får varva på 1.14. Hästen kommer att vara ungefär en sekund bättre än i kvalet, menar Andersson.

”Väldigt roligt”

– Experterna pratar mest om fransmännen och Joke Face. Så man kan nog få ett bra vinnarodds på honom. Det ska i alla fall bli väldigt roligt och spännande. Jag har aldrig haft en häst med i ett sådant här stort lopp tidigare.

– Men det viktigaste är ändå att vi får en frisk häst som kommer i mål. I så fall satsar vi på femårssäsongen och då finns det mycket mer kvar att hämta. Elitloppet är ju ett av loppen man drömmer om att vara med i.

Om Red Hot Dynamite vinner Europaderbyt, hur kommer du att fira då?

– Ha, ha, inget är planerat ännu men det är klart att det kommer att bli en jävla fest om han vinner. Då ska vi visa grodätarna hur man partajar. De ska få veta att de lever, säger Frank Andersson till Trav365.

Han avslutar med att säga:

– Det här är lite med blandade känslor för det är fruktansvärt nervöst när Red Hot tävlar. Speciellt i ett sådant här lopp. Senaste loppet på Solvalla vågade jag inte titta på. Men det är ändå något man älskar och på söndag kommer jag säkert att skaka av nervositet. Hela dagen ända fram till start. Det vore en dröm om han skulle vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM