Titta – han vinner superloppet på Åby

Foto: KANAL75
Maharajah (struken), Spring Erom, Torvald Palema och Iceland gör upp i SM med 400 000 kronor till vinnaren.
TRAV

Spring Erom, Torvald Palema och Triton Sund.

Årets SM på Åby innehåller flera superhästar.

Trav365:s Patrik Fernlund har granskat startfältet – och hittat en vinnare.

– Det blir ett superlopp, jag tror på Iceland, säger han.

1 Xanthos Crown

Kusk: Jorma Kontio

Tränare: Catrin Fajersson

Betyg:

Kommentar: Xanthos Crown chockade alla i somras då han vann gulddivisionen på Axevalla till över 100 gånger pengarna. Men den segern ska man inte ta så hårt på då han mötte en ofräsch Triton Sund och en viljelös Noras Bean som gick i ledningen. Perfekt startspår på lördag och pengar vore en framgång. Chanslös på segern.

2. Spring Erom

Kusk: Björn Goop

Tränare: Håkan Olofsson

Betyg:

Kommentar: Vann senast trots att han inte var på topp efter några månaders vila. Hästen går från klarhet till klarhet och känslan är att det finns mycket utveckling i honom. Kan inte vara med i någon startrusning men sitter perfekt i andraspår från start och gynnas av eventuellt hårt tempo. Har inte alls lika fina meriter som motståndarna – men har segerchans. Kom ihåg att han slagit Maharajah tidigare…

3. Maharajah

STARTAR EJ

4. Eliott Hall

Kusk: Lutfi Kolgjini

Tränare: Lutfi Kolgjini

Betyg:

Kommentar: Den som tjänat näst minst i SM-fältet har sprungit in 2,1 miljoner kronor. Sen har vi Eliott Hall, han har tjänat 630 000 kronor. Lutfi Kolgjinis anmälning är stentuff men det visar hur höga tankar han har om den här hästen. Eliott Hall kommer säkerligen bli en gulddivisionare i framtiden – han är urstark och har en mycket fin löpskalle. Men att han skulle gå ut och vinna här är ungefär lika troligt som att jag har sju rätt på lördag. Nej nej nej!

5. Yarrah Boko

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Trond Andersen

Betyg:

Kommentar: Kanonfin häst som vann styrkeprovet Harper Hanovers tidigare i år under elitloppshelgen på Solvalla. Har styrkan som sitt främsta vapen men han visade på Solvalla för tre starter sedan att han kan springa fort också. Då flög han fram över upploppet till en tredjeplats. Gången efter galopperade han från start och senast vann han ett billigt lopp i Norge. Motståndet den här gången är 200 meter bättre och Yarrah Boko får svårt att vinna. Men med tanke på hans styrka kan han ta en fjärdeplats.

6. Torvald Palema

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Åke Svanstedt

Betyg:

Kommentar: Fjolårets elitloppsvinnare har gjort fantastiska lopp hela säsongen men jag tycker inte att han håller samma klass som förra året. Visst, insatserna är femstjärniga hela tiden men det där lilla extra som han visade förra året finns inte där i år – det är känslan. Hans fantastiska kurvteknik ger honom stor fördel mot motståndarna men distansen på lördag är ett minus gentemot flera andra konkurrenter. Torvald Palema är den speedigaste hästen i loppet – men frågan är om hans spurt kommer bita något om det blir stenhårt tempo hela vägen. Det som däremot gynnar honom är det lilla fältet. ”Svanen” kan ta en lugn start med sin häst och sätta sig en bit ner i andraspår för att sedan dra upp spurten på sista långsidan. Torvald Palema räknas i alla sammanhang – men jag tror inte att han vinner på lördag.

7. Gidde T.H.

Kusk: Per Lennartsson

Tränare: Åke Svanstedt

Betyg:

Kommentar: Körs av landets mest underskattade kusk men ska ändå inte ha någon chans på segern i detta superlopp. Hästen är stark och snabb men har inte visat något som ska räcka till en framskjuten placering. Får vara nöjd med en femtepris.

8. Iceland

Kusk: Johnny Takter

Tränare: Stefan Melander

Betyg:

Kommentar: Vann Elitloppet i år på ett imponerande sätt men åkte på en allvarlig skada efter loppet. Tvingades till vila i flera månader och ett tag trodde tränaren att karriären var över. Men hästen återhämtade sig och var extremt fin i comebacken på Solvalla för en månad sedan. Fick ett ”mördarlopp” senast då ”Tarzan” körde i tredjespår hela första varvet. Hästen tröttnade av naturliga skäl över upploppet men höll ändå farten helt okej. Är startsnabbast i fältet (tillsammans med Torvald Palema) och det är stor chans att Johnny Takter hittar till ledningen och sedan får bestämma tempot då Maharajah är struken. Känslan är att Iceland vinner från spets.

ARTIKELN HANDLAR OM