Svanstedt frias av travförbundet

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Svensk Travsport lägger ner Svanstedt-fallet.

Travtränaren friades i hovrätten och nu har även travförbundet beslutat sig för att inte straffa Svanstedt.

Förra veckan kom domen mot travtränaren Åke Svanstedt och hans medarbetare Glenn H Persson och Carl Johan Jepson.

En enhällig hovrätt friade de åtalade på alla punkter.

Åke Svanstedt dömdes i tingsrätten i december 2009 för anstiftan av brott mot djurskyddslagen. Enligt rätten skulle tränaren ha uppmanat sina anställda att använda grisfösare på hästar i träning.

Förstemannen Glenn H Persson dömdes för olaga hot och medhjälp till brott mot djurskyddslagen och den före detta lärlingen Carl Johan Jepson för brott mot djurskyddslagen.

Alla tre överklagade domen och friades helt i hovrätten.

Svensk Travsport ville dock granska fallet och menade att det var inte uteslutet att de skulle straffa Svanstedt. Detta eftersom en lärling, som arbetade i Svanstedts stall, erkänt i tingsrätten att han strömmat hästen Icing Laday som stod på Svanstedts träningslista.

Lärlingen dömdes till brott mot djurskyddslagen av rätten.

Fick beskedet

Nu, knappt en vecka senare, har travförbundet beslutat sig för att inte straffa Svanstedt.

Tränaren fick själv beskedet av Svensk Travsport under onsdagen.

– Svensk Travsport har sedan Åke Svanstedt polisanmäldes hösten 2008 valt att följa svensk rättsordning. Det har inneburit en nästan två år lång process, som medfört en stor press för många inblandade. Vi har nu av omtanke om de berörda skyndsamt behandlat hovrättens dom som vi nu kan lägga till handlingarna, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

”Ärendet avslutat”

Förbundet väljer att inte straffa Svanstedt enligt det strikta tränaransvaret.

”Svensk Travsports överdomstol har i tidigare ärenden tydligt uttalat att, för att en tränare inte ska dömas till påföljd enligt det s.k. strikta tränaransvaret, krävs det att omständigheterna är klarlagda och att det står klart att de är helt utanför tränarens kontroll. I aktuellt fall med Icing Laday är, genom lärlingens egna uppgifter dels under ed i tingsrätten, dels i erkännandet inför strafföreläggandet, omständigheterna klarlagda samt utanför Åke Svanstedts kontroll. Av dessa skäl finner Svensk Travsport det inte sannolikt att en talan mot Åke Svanstedt skulle vinna bifall avseende det s.k. strikta tränaransvaret, varför ärendet i denna del är avslutat", skriver Svensk Travsport på sin hemsida.

Däremot kommer de att ta upp fallet med lärlingen som erkänt att han strömmat en häst på gården. I förhör har han berättat att han transporterade hästen till Svanstedts gård och att elpåfösare då användes på hästen samt att Åke Svanstedt inte hade något med hästen att göra. Hästen stod vid det aktuella tillfället i ett annat stall.

”Svensk Travsport kommer att föra talan inför Ansvarsnämnden, då han efter användandet av elpåfösare erkänt och straffats för brott mot djurskyddslagen. Ansvarsnämnden beräknas ta upp fallet den 25 oktober”, skriver förbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM