Köper miljongård – till stjärnhästen

TRAV

Torvald Palemas ägare Jan och Gertie Folgård gör en ny hårdsatsning på travsporten.

På torsdagen gjorde man klart med köpet av Matserups Stuteri en dryg mil utanför Malmö.

Planen är rusta upp anläggningen till en träningscamp i toppklass med 60 boxar.

– Det här är ett sätt att få återgälda lite av det jag fått av travet, säger Jan Folgård.

Bara ett par timmar efter att affären är i hamn är Jan Folgård på strålande humör då han berättar om sina stora planer Matserups Stuteri i Svedala. Gården har länge använts för träning av travhästar och har i dag 48 boxar och en rundbana på 1 000 meter.

– Vi kommer att rusta upp hela anläggningen, riva ut de gamla boxarna och bygga nya. Totalt blir det 60 stycken. Målet är att få en toppmodern träningscamp och sedan locka tränare att flytta hit, säger Jan Folgård som väljer att investera många av de dryga 23 miljoner kronor som hans superstjärna Torvald Palema sprungit in under årens lopp.

– Som nybliven pensionär kände jag att jag måste hitta på någonting. Det är hästarna och travet som ligger mig varmast om hjärtat och det här känns väldigt bra. Jag och min fru kommer att flytta till gården tillsammans med min dotter och svärson.

En säsong till för Torvald

Förutom Torvald Palema äger Jan och Gertie Folgård ytterligare 16 hästar, men det är inte för dessa som satsningen gjorts.

– Nej, de kommer att vara kvar hos de tränare de är hos nu. Däremot kommer Torvald och mina andra hästar att få pensioneras tillsammans med mig här. Just nu är det en tränare på gården, Palle Günther med 15 hästar, så det blir plats för 45 till. Dessutom kommer vi att bygga en utställningslokal med Torvalds alla priser. Vi beräknar att renoveringen ska vara klar i mars-april.

Vad gäller nioårige Torvald Palemas pension kommer också nyheter. Hästen startar i Svenskt Mästerskap på Åby på lördagen och kommer att vara med i hetluften en säsong till.

– Ja, han kommer att tävla nästa år också. Åke Svanstedt säger att hästen är minst lika bra nu som han var förra året så det finns ingen anledning att lägga av redan. Han får vänta med att flytta hit till 2012, säger Jan Folgård.

Robin Johansson /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM