Karlstedt: Jag fick för mycket skit i tv

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
Tommy Karlstedt.
TRAV

Tommy Karlstedt vann lärlings-SM men blev efter loppet anklagad för fusk av TV4-profilerna.

Nu försvarar sig Karlstedt – och vill ändra på reglementet.

– Det är tråkigt att TV4 ska styra allt, att en sådan liten händelse ska få så mycket tv-tid är inte bra, säger han.

25-årige Tommy Karlstedt är en av landets skickligaste travlärlingar och vann i lördags sitt tredje lärlings-SM. Vid årsskiftet plockar Karlstedt ut sin profftränarlicens och många spår honom en lysande framtid inom travbranschen.

Tillsammans med Conchita Exklusive tog han sin tredje seger i det prestigefyllda loppet. Efter ett perfekt lopp kunde hästen avgöra enkelt över upploppet via open stretch. Efter mål jublade Karlstedt och gjorde segergest.

Men eftersnacket handlade inte om hästens fina insats utan om något helt annat. Enligt TV4-profilerna Johan Edlund och Stig H Johansson skulle Karlstedt ha varit diskad med 700 meter kvar till mål. Profilerna menar att Karlstedt då trängde sig ut och vann loppet. Karlstedt fick behålla segern – men fick tre veckors avstängning.

Incidenten med 700 meter kvar till mål fick stor plats i V75 live i TV4 och Johan Edlund var tydlig med sin åsikt: Karlstedt skulle ha varit diskad.

”Fick för mycket tv-tid”

Nu, några dagar efter loppet, slår Karlstedt tillbaka.

– Jag tycker att själva händelsen blev alldeles för uppförstorad och fick för mycket tv-tid. Men det gav mig gratisreklam så det är bara bra. Men det kändes nästan som att det var någon i journalisthuset som hade spelat V75 utan mig på kupongen. Vem det är kan nog folk räkna ut själva, säger Karlstedt.

Tycker du att TV4 behandlat dig illa?

– Nej, det tycker jag inte. Men de lägger ner kraft och energi på helt fel saker. Det jag gjorde förekommer varje tävlingsdag och det är många gånger man får ta upp sin häst för att någon vill ut. Här sitter vi och kör om tre SM-guld och sedan fokuserar TV4 på det som hände i mitt lopp, det är fel. De borde lyfta fram det positiva.

– Det är tråkigt att TV4 ska styra allt, att en sådan liten händelse ska få så mycket tv-tid är inte bra.

”Skulle varit diskad”

Karlstedt påpekar gång på gång att han tycker att straffet han fick var korrekt – men att domarna ofta är ojämna i sina bedömningar.

– Det är bara att kolla på ett lopp förra måndagen på Mantorp. Då vann Jörgen Westholm med G.H.Nemo efter att trängt sig ut i andraspår med 100 meter kvar. Det var en riktig tabbe av domarna att inte diska honom där, den situationen är mycket större än det som hände i mitt lopp. Jag tar mitt straff, men Westholm skulle varit diskad för det var direkt loppavgörande. Men den händelsen var det ingen som sa något alls om.

Vad ska man göra för att domarna ska bli mer jämna i sina bedömningar?

– Man kanske borde ha en nämnd som sitter i Stockholm och som följer alla tävlingar, så man inte får olika domar hela tiden.

Blir lärlingar hårdare straffad än proffsen?

– De dömer nog lite hårdare åt oss, men det är vi som är framtiden och de försöker lära oss på ett korrekt sätt, mest för att lära oss, säger Tommy Karlstedt till Trav365.

Johan Edlund svarar så här på Karlstedts kritik:

– Jag sa vad jag tyckte i lördags och vill inte ge mig in i någon pajkastning.

ARTIKELN HANDLAR OM