”Ser i ögonen vilken fantastisk häst han är”

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Triton Sund med sin skötare Lisa Aspman.
TRAV

Han är stallets stora kelgris.

På onsdag jagar stjärnhästen Triton Sund 250 000 på Solvalla.

– Det är en unik häst, han är värd all beundran, säger Tommy Berghagen i Stefan Hultmans stall.

Stefan Hultmans nioårige krigare Triton Sund har en fantastisk karriär bakom sig. Hästen har bland annat vunnit SM två gånger, Olympiatravet, Breeders Crown och Sundsvall Open Trot. Totalt har hästen tjänat 15 miljoner under sin karriär och tagit 33 segrar. För två veckor sedan gjorde stjärnan comeback efter några månaders vila och vann trots ett tufft lopp utvändigt ledaren.

”Sände rätt signaler”

Må hända att motståndet inte var det blodigaste – men hästens insats var bra med tanke på att toppformen inte finns där ännu.

– Han sände verkligen ut rätt signaler och det är en jäkla tävlingshäst. Han gjorde det på ett bra sätt och det var ungefär vad Stefan hade hoppats på. Han är på väg uppåt i form och naturligtvis är han stärkt av det loppet, säger Tommy Berghagen i stallet.

På onsdag, när Solvalla kör V64 med jackpott, startar Triton Sund i The Owners Trophy med 250 000 kronor i förstapris. Och efter segern senast blir Triton Sund hårt betrodd – och stallet på tror på sin häst.

– Det vill till att det klaffar, det är inte så lätt att springa runt ett fält på Solvalla. Det är bra hästar med men det är klart att han är ett segerbud. Han tål att göra en del själv, det har han visat tidigare.

Är det en spik?

– Jag svarar lite diplomatiskt och säger att han ska ses med vinstchans. Det vill till att det stämmer lite och det kanske är tufft att spika.

”Brinnande vilja”

Triton Sund är känd för sin enorma vinnarskalle och kampvilja. Hästen har blivit lite av en favorit i Hultmans stall på Ekerö.

– Han har en oerhörd moral och en brinnande vilja. Det är en unik häst som är värd all beundran. När man går förbi honom så har jag med mig en äppelklyfta ofta, det är respekt mot honom. Han har sprungit in 15 miljoner och man ser i ögonen vilken fantastisk häst det är, det är svårt att beskriva i ord. Han har en speciell karaktär och man känner igen honom när han kommer. Sedan har han ett fantastiskt vackert huvud, det är lite fullblodslikt.

Är det din favorithäst?

– Man gillar många hästar, men det är en av de absolut värsta hästar man träffat. En häst med sådan moral och kamplusta ser man inte ofta. Han vill vinna till varje pris, säger Tommy Berghagen.

ARTIKELN HANDLAR OM