Vann Hambletonian – nu är karriären slut

Foto: Kanal 75
TRAV

I somras vann han världens största treåringslopp, Hambletonian.

Nu väntar avelsboxen för svenskägde travaren Muscle Massive.

Ju större de är, desto snabbare försvinner de från tävlingsbanan i USA.

– Lite så är det. Vi har varit rätt överens om att han skulle få avsluta sin tävlingskarriär efter den här säsongen, säger en av delägarna Bengt Ågerup.

Muscle Massive köptes för tre miljoner kronor som ettåring. Efter segern i Hambletonian på Meadowlands utanför New York i augusti sköt värdet på hingsten i höjden.

Pappan Muscles Yankee är en de framgångsrikaste avelshingstarna i världen just nu. Mamman Graceful Touch har bland annat lämnat Thatsnotmyname som i somras vann Merrie Annabelle, världens största lopp för tvååriga ston.

– Muscle Massive vann Hambletonian på ett bra sätt och har ju ett fruktansvärt starkt blod i sig. Det var rätt så givet vad vi ville med hästen efter den stora segern, säger Bengt Ågerup som äger hästen tillsammans med svenske Stefan Balazsi och två kanadensare.

Tillsammans med tränaren Jimmy Takter tog ägarna för en tid sedan beslutet att Muscle Massive skulle få hoppa över en tilltänkt start i Lexington under helgen.

– Han anmäldes aldrig dit. Vi ville att han skulle få börja lugna ner sig inför de tester som nu väntar på honom. Egentligen är det lite för tidigt att uttala sig om han verkligen ska bli avelshingst. Skulle det visa sig att han inte har tillräckligt bra spermiekvalitet är det sannolikt att han får fortsätta att tävla, säger Bengt Ågerup.

Ingenting åt slumpen

Det finns ingenting som tyder på att den treårige hingsten skulle ha nedsatt förmåga för avel. I stora affärer som Muscle Massive lämnas dock ingenting åt slumpen.

Att serva ston i USA är en sak. Skulle hingstens spermier klara nedfrysning och transporter världen över öppnar det för en mängd ytterligare alternativ.

– Vi diskuterar olika lösningar med olika samarbetspartners. Vi fyra ägare måste hålla alla dörrar öppna eftersom det inte heller är helt osannolikt att en del av hästen kommer att syndikeras, säger Bengt Ågerup om möjligheten att sälja betäckningsrätter i hingsten.

Professor i fysiologi

Muscle Massive tjänade cirka nio miljoner kronor som tävlingshäst och tog sju segrar på 19 starter.

Segern i Hambletonian i somras är förstås det största Bengt Ågerup varit med om i travet, sporten han ägnat sig åt i 55 år.

Han har ett förflutet som doktor i fysiologi och pensionerade sig för en tid sedan som vd för bio- och medicinteknikföretaget Q-med som han även är grundare till.

Stall Zet är ett annat av Bengt Ågerups livsverk. Förutom några hästar hos Jimmy Takter i USA, äger han 25 tävlingshästar och 20 ettåringar som finns i Sverige. Daniel Redén i Enköping är stallets förstetränare.

– Jag började gå på trav 1955 och köpte min första häst 1983. Travet är en intressant sport på många sätt och en sport som ju kryddas av spelet.

Även om jag aldrig någonsin inbillat mig att jag ska skaffa mig min försörjning genom spel har jag ändå varit road av att man på ett påtagligt sätt kan analysera ett lopp och hästarnas förutsättningar och sedan förhoppningsvis i alla fall gå jämnt på spelet, säger Bengt Ågerup vars spel som ägare till Muscle Massive åtminstone ser ut att gå rejält plus.

Mikael Wikner/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM