Hultmans varning: Han är ingen spik

Foto: Kanal75
TRAV

Han missade SM på grund av en hovböld.

Nu är Maharajah på gång igen och känns mycket fin i träningen.

Men Hultman varnar:

– Det är absolut ingen spik, säger han.

Stefan Hultmans superstjärna, Maharajah, skulle ha startat i SM på Åby för två veckor sedan. Men onsdagen innan drabbades hästen av en hovböld. En lättare skada, eller som tränaren själv beskriver det, som en finne.

– Det är ingen skada, det är lite ömt och det kommer lite var. Lika fort som det kommer, lika fort går det över. Det kom på onsdag morgon när jag skulle köra ett jobb med honom, sen så sprack den två dagar senare. Så han markerade lite grann och var lite öm, så då var det inte rätt mot hästen att starta. Han stod över onsdagsjobbet, men vi kunde faktiskt köra honom på lördagen, samma dag som SM-loppet gick. Så vi körde lite lätt med på lördag och söndag, sen körde jag ett normalt lopp med honom på måndagen, säger Stefan Hultman.

Hultman: Känns väldigt, väldigt fin

Nu är alltså Maharajah tillbaka och helt fräsch. Och enligt Hultman så känns stjärnan mycket fin i jobben ute på Ekerö.

– Han känns väldigt, väldigt fin. Men givetvis hade han behövt SM-loppet för att vara i bättre form på lördag. Han behöver ha lopp nu för att komma igång. Däremot måste jag säga att jag har skärpt upp träningen lite mer, han går mer intervaller. Nu börjar vi att få igång honom till Prix d´Amerique, säger han.

– Hästen börjar komma igång, men han skulle haft ett lopp i kroppen för att jag skulle veta exakt var han står...

”Aldrig torskat...”

På lördag startar startar Maharajah som favorit i C.L. Müllers Memorial på Jägersro och möter riktigt tufft motstånd. Det tuffaste motståndet hittills i år. Yarrah Boko, Quarcio du Chene och Local Conch är några av de han ställs emot. Det är inte bara tufft motstånd, Maharajah drog nitlotten och kommer till start från bricka åtta.

– Det är bra motstånd och ett krångligt läge. Hade han haft toppform så brukar han inte vara så spårberoende. Han möter några bra hästar som har toppform så man kan inte begära att han ska vinna på lördag. Men vill inte döma ut honom, jag skulle inte bli förvånad om han vinner.

– Det är absolut ingen spik på något sätt. Man är tuff också om man lämnar honom utanför kupongen. Han känns som sagt fin hemma i jobben och han har aldrig torskat på distansen.

Var får vi se Maharajah efter denna start?

– Jag har en grundplan och den följer han. Nu behöver han lite lopp för komma igång. Det normala är att han ska få sitt avstamps-lopp under mellandagarna på Solvalla. Det kan bli en start på Jägersro igen, i Gulddivisionen, för att kvala in till V75-finalerna på Solvalla. Sen så blir det Frankrike. Så att hästen får känna på banan och Örjan får prova honom i det franska voltsystemet och så vidare. Generalrepetitionen inför Prix d´Amerique blir i Prix de Belgique 14 dagar innan. Jag längtar till dagen då han startar på Vincennes och han får gå barfota runt om. Det här är en riktig barfotahäst som är som gjord för Vincennes bana.

Hultmans två andra V75-hästar:

9 Marshland (V75-6).

– Vill jag varna för. Han var inte fräsch i det andra heatet av Åby Stora Pris. Han är behandlad efter det och har tränat riktigt bra. Han går bäst bakifrån, så läget är bra.

6 Boulder Classico (V75-6).

– Har körts snällt och har behövt det. Det är bra form på honom, men han möter ett par för tuffa konkurrenter. Är han trea-fyra så är jag jättenöjd med honom.

ARTIKELN HANDLAR OM