Schlagerprofilen: Jag blev miljonär på V75

Foto: CAROLINA BYRMO
TRAV

Han är låtskrivaren som vunnit massor av miljoner på trav och äger 20-talet hästar.

På lördag har Kristian Wejshag Space Hoss till start på V75 – och rekommenderar läsarna att spika.

– Det är inget snack, jag kommer spika honom på kupongen. Han är extremt snabb i benen, säger Wejshag.

Kristian Wejshag är låtskrivare och hade förra året två bidrag med i Melodifestivalens final i Globen. Wejshag är mannen bakom succégruppen Timoteij som slutade på femteplats i Melodifestivalen med låten ”Kom”. Tjejerna i gruppen gick på Katedralskolan med inriktning på deras musikgymnasieprogram. Wejshag äger företaget MusicCenter Skara AB som levererar den musikrelaterade undervisningen till skolan och det var där han hittade de lovande ungdomarna. I nästa vecka släpper tjejerna en ny singel och i mars eller april kommer ett nytt album.

Wejshag skrev även Jessica Anderssons låt ”Did it for love” som slutade på sjunde plats i finalen och som legat tvåa på svensktoppen i 27 veckor.

Äger 20 hästar

Förutom det stora musikintresset, som är Wejshags jobb, brinner han för travsporten. Wejshag har varit travfrälst sedan 1980-talet och köpte sin första häst år 2000 då hans bästa kompis, proffstränaren Stefan Persson, plockade ut sin licens.

Efter det har hästägandet trappats upp och under de senaste tio åren har han ägt ett 60-tal hästar. Just nu är han med och äger 20 hästar varav åtta är fölmärrar då han driver egen uppfödning. En av de hetaste hästarna i Wejshags ”stall” är den sexårige valacken Space Hoss som på lördag startar på V75 på Jägersros travbana i Malmö. Hästen har gjort två lopp efter kortare vila och vunnit båda i imponerande stil. Hästen tränas av familjen Goop och ägs av Wejshag och hans kompis Håkan Arvidsson som jobbar i Gooparnas stall. Näst senast skrällvann hästen till tio gånger pengarna – men segern var inget som överraskande ägaren.

– Jag har vetat att det är en väldigt kapabel häst och jag trodde en hel del på honom näst senast. Jag brukar sällan spela mina egna hästar men då spelade jag faktiskt på honom. Han är väldigt bra då han är fräsch och eftersom han tränat så bra inför det loppet trodde jag på seger.

Varför är han så bra just nu?

– Det handlar om att Håkan hamnar rätt på honom i träningen, han är lugn och harmonisk nu hästen. Håkan kör inte lika hårt med honom i träningen nu och då är han så här bra. Hästen är enormt snabb i benen. Nu gick han i ledningen senast då han är väldigt startsnabb men han är klart bättre bakifrån, han kan gå riktigt fort de sista 700 metrarna, säger Wejshag.

På lördag startar hästen i V75-7 med 110 000 kronor i förstapris. Hästen inleder från spår nio bakom startbilen över 1 640 meter med bilstart – ett spår hästens ägare är nöjd med.

– När jag och Håkan väntade in spåren i söndags så ville vi ha 2, 3 eller 9. Nu fick vi dessutom en bra startrygg så jag är jättenöjd.

Vann tre miljoner på V75

Wejshag är en mycket rutinerad hästägare men även en skicklig spelare. För några år sedan, då Rommetravet körde V75, hade han spelat en V75:a för 1 400 kronor.

Utdelningen: Tre miljoner kronor.

– Det var en helt sjuk omgång. Jag hade sex hästar i den sista avdelningen men hade tagit bort favoriten Lindy Later som Björn Goop körde. Blue Canyon vann tillsammans med Örjan Kihlström och den hästen gav mest av de jag hade på mitt system. I sista sväng hade Örjan jättelångt fram men hann fram i sista steget och vann precis före favoriten. Jag trodde att jag sprack och de dröjde länge med resultatet. Jag hoppas att alla som lägger ner mycket tid på trav får uppleva den känslan någon gång, man blir väldigt glad över att vinna så mycket pengar, men man blir även stolt över att lyckas sätta en så svår rad.

– Sen har jag haft några andra vinster i miljonklassen, men om man lägger ihop allt så vettefan hur det ser ut. Det är inte så viktigt, trav är roligt.

Är Space Hoss en vinnare på lördag?

– Man har ofta övertro på sin häst men det här är en väldigt, väldigt bra segerchans. Han är väldigt bra för klassen men det krävs självklart lite hjälp på vägen då han har bakspår. men i de här loppen blir det ofta en snabb öppning och han avslutar säkert 1.10 sista 700 metrarna, det räcker långt här.

Är det en spik?

– Ja ja, det är inget snack. Jag spikar honom och Frillan Filiokus (V75-5) som jag inte heller kan se förlora. Stefan Persson är min bästa vän och han är extremt nöjd med henne i jobb. Jag tycker att det är två jättebra spikar.

Har du något miljondrag?

– Surtees Hanover (V75-6) kommer göra ett bra lopp, den är underskattad. Han gjorde ett klart bra lopp senast. Öppnar snabbt, får sedan rygg på Ludde. Då kan den faktiskt vinna.

Hur stort intresse har du?

– Alldeles för stort, ha ha. Jag är extremt intresserad av trav och har fastnat lite för uppfödning de senaste två åren. Man får en annan aspekt för travet, det handlar mer om sporten än spelet. Jag sålde några hästar på kriterieauktionen och fick bra betalt.

Varför trav?

– Från början var det självklart spelet som drog men numera lutar det mer över åt sporten och idrotten, det är väldigt intressant. Man blir biten av allt och jag har hästar hos ganska många tränare. Jag får en inblick i hur olika tränare jobbar och det är jävligt intressant.

Finns det någon likhet mellan musikbranschen och travbranschen?

– Ja, det finns en väldigt stor likhet och det är att båda branscherna är väldigt inskränkta. I musikbranschen finns det en egen hierarki, det är som ett eget sällskap men så är det ännu mer i travbranschen. Travmänniskorna är i sin egna lilla värld, så är det i musikbranschen också. Man är i sin egna lilla bubbla och travet tar upp så extremt mycket tid av de aktiva, de jobbar precis jämt. Det är helt sjukt.

Vad är roligast, trav eller musik?

– Fruktansvärt svår fråga, det är nog musik ändå. När man sitter i Globen och har en egen låt i Melodifestivalen, det spöar en vinst på V75, säger Kristian Wejshag till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM