Storstjärnan gör även mig mållös

Micke Nybrink om Hultmans stjärna

TRAV

Hur bra är Maharajah egentligen?

Nu är han storfavorit i Prix d’Amerique.

Hur blir man miljonär på V75?

Jag vet hur man INTE ska göra.

Jag var på Jägersro i lördags och såg Maharajah vinna guldloppet. Själv hade jag, min dumme fan, spelat Local Conch. Därför hade jag till att börja med svårt att uppskatta Maharajah. Äsch, han ramlade förbi … Men för varje gång jag såg upploppet repriseras blev jag alltmer mållös.

Man kan inte vinna på det sättet, inte mot de hästarna. Man kan inte gå i dödens i hårt tempo och se ut som Keninisa Bekele när han leker med motståndet på 10 000 meter.

Örjan Kihlström rörde sig inte, satt med pisken på axeln och Maharajah gled ifrån. Hästen såg nästan förvånad ut; ska vi inte springa ett varv till? Var det här allt? Jag som precis fått upp ångan.

Han fick hästar som Quarcio du Chene, Local Conch och Yarrah Boko att se ut som sopor. Förmodligen var de riktigt bra men intrycket var att de sög.

Nu är (enligt Hultman ännu formlöse) Maharajah favorit i Prix d’Amerique. Unibet ger 3,25 på honom. Oddset är i och för sig ett skämt men det säger ändå allt. Andrahandsfavoriten Prince Gede står i tolv gånger, Nu Pagadi i 14. Fungerar Maharajah med fransk voltstart så är det över. Det fattar ni va?

Spika i de högsta klasserna

Hur ska man lägga upp liret för att vinna stort på V75? Satt med en torskbong framför mig på Kastrup i lördags kväll och grunnade på det. En sak står i alla fall klar: det är slutspikat i de lägre klasserna. Såna där som King Bonnson får det vara nog med. Basta. Det är amatörmässigt att singelstrecka i den lägsta klassen.

De bästa spikarna hittas i guld, sto­eliten och årgångslopp. Ni visste säkert det men det gäller att leva som man lär ­också.

För att vinna jättepotten har jag en teori. Gör tvärtom. Om alla tjatar om Bruce Tooma som omgångens drag – gardera. Om alla garderar Maharajah ska man skratta och slänga sig över honom.

Jag minns hur Anders Ström tog hela V75-potten på Solvalla under en Elitsloppshelg. Han spikade ”den dåliga hatfavoriten” Max Flukt från spår åtta med volt. ”Alla skulle ju jobba bort honom så jag gjorde tvärtom”, avslöjade Anders när jag frågade honom varför.

Till sist: Ulrik Pedersen stängs av i tre månader för tuff drivning av en tvååring på Mantorp nyligen. Två killar som inte riskerar drivningsböter är Flemming Jensen och Örjan Kihlström. Kolla in upploppet av V65-1 i söndags. De såg ut att tävla i att inte använda körspöet. Där har ni två före­bilder.

ARTIKELN HANDLAR OM