Slår ihop sina stall – ska bli ännu bättre

Foto: Lars Jakobsson
Efter två år på skilda håll har bröderna Fredrik och Henrik Larsson återförenats. På onsdagen har man fyra segerchanser inom V64.
TRAV

Två bröder - ett gemensamt mål.

Vid årsskiftet slog Fredrik och Henrik Larsson ihop sina stall till ett.

– Vi kände att vi skulle bli ännu slagkraftigare tillsammans. Det ska vi visa de kommande fem åren, säger lillebror Henrik som numera står som ansvarig tränare.

Att jobba tillsammans är visserligen inget nytt för bröderna Larsson. Under många år arbetade Henrik för Fredrik och skötte bland andra stallets stora stjärna, elitloppstvåan Giant Superman.

Men när Henrik bestämde sig för att prova sina egna vingar 2009 gick man skilda vägar.

Två år senare har man alltså inlett ett nytt samarbete, under mer jämställda förhållanden.

– Ja, det kan man väl säga. Nu delar vi på ansvaret och jag tycker att det fungerar bra. Det har varit en hel del jobb med den nya organisationen, men saker har fallit på plats och alla börjar hitta sina roller. Det gäller bara att alla drar åt samma håll och det gör vi, säger Henrik som aldrig lämnade gården Erikssund utan rustade upp en avskild stallbyggnad för sin verksamhet.

– En fördel med att vi har två tävlingsstall är att man kan ge hästarna lite miljöombyte ibland, det har fungerat fint i vinter. Vi har flera nya idéer om saker som vi ska utveckla, kundvård till exempel, att få hästägarna att trivas ännu bättre.

Vass värvning

En annan förstärkning av organisationen har kommit tack vare att Henrik blivit sambo med en av landets mest lovande kuskar, Jennifer Tillman.

– Ja, det är ingen tokig värvning. Det föll sig naturligt att Jennifer började här och det är klart att hon är en väldig tillgång. Inte bara som kusk, hon är lika duktig med hästarna hemma också.

Och ser man till årets resultat då Tillman redan vunnit tolv lopp medan Fredrik Larsson inte fått besöka vinnarcirkeln ännu kan man få intrycket att stallet fått en ny förstekusk.

– Nej, så är det inte. Jag och Fredrik har en konversation om vem som ska köra vilken häst och Fredrik kommer säkert att köra det mesta åt stallet i år också. Att han har legat lågt de här månaderna beror på att han lagt mycket tid på omorganisationen och administrativa saker. Förhoppningsvis spräcker han nollan redan på onsdag.

För även om storebror tagit det lugnt i sulkyn så har samarbetet under namnet "Larsson Stable" startat starkt med seger i var sjätte start och nästan en halv miljon inkört på två månader.

– Slår man ihop våra resultat från i fjol blir det lite drygt fem miljoner. Det ska vi självklart slå i år, annars ser du inte mig som tränare längre, skojar(?) Henrik Larsson.

Flera segerlägen

På onsdagen startar man fyra hästar inom V64-spelet och tongångarna är optimistiska.

– Jag har nog aldrig varit med om att ha sådan tur i spårlottningen så det ska bli väldigt intressant, säger Henrik som nedan kommenterar sina hästars möjligheter:

– 1 Magnolia Laser (V64-1) har haft fin form länge, men senast var vi besvikna på henne. Hon var loj hela loppet och den enda förklaringen jag har är att hon fått det lite lugnare i jobben innan. Nu har vi kört några tuffa intervaller och hoppas att det ska ge effekt. Hon kan inte försvara ledningen, men är ändå klart bäst på väntan och skulle det lösa sig perfekt kan hon spurta vasst. En outsider.

– 1 Evert's Party Sock (V64-3) hade otur senast då han galopperade i en tight situation. Han gick fantastiskt bra efteråt och ser verkligen fin ut för dagen. Läget är samma sak för honom, han kan inte utnyttja det för att hålla ledningen, men borde kunna få en passande resa på rulle. Är banan tillräckligt mjuk så att det går att köra barfota är det ett stort plus och då håller jag honom som vår bästa vinstchans.

– 1 Donald Duck Tooma (V64-5) har utvecklats mycket senaste tiden och föll med flaggan i topp efter tung resa senast. Även om han inte visat det så många gånger så vet jag att han är riktigt startsnabb och nu får Jennifer köra det som går för att försvara ledningen. Han ska också räknas.

– 15 B.B.S.Bigtrade (V64-6) är på gång efter sina stora skadebekymmer. Senast satt han fast med mycket krafter enligt Örjan och hade nog vunnit med lucka i tid. Nu har han ett utgångsläge som gör att det krävs en del tur för att komma in i matchen, men klaffar det på vägen kan han nog dyka upp bland de tre främsta.

Robin Johansson/Kanal 75