Experten: Är ett jävligt tufft straff

TRAV

Johnny Takter körde innanför bangränsen – och fick 20 dagar avstängning.

Ett hårt straff enligt experten Lennart Forsgren.

– Det låter som att han vält ett helt fält, det är jävligt tufft, säger Forsgren.

Foto: Kanal75

Johnny Takter var under måndagen i Italien och körde flera storlopp. En av hästarna Takter körde var Jan Nordins treåriga sto Dakota Tooma i stoavdelningen av Orsi Mangelli. Stjärnkusken gav sin häst ett perfekt lopp på innerspår och över upploppet avslutade hästen bra till fjärdeplatsen. Men domarna på San Siro menade att Takter kört innanför bangränsen och diskvalificerade honom samt straffade honom med 20 dagars avstängning. Ett mycket tufft straff enligt TV4-experten och kusken Lennart Forsgren.

– Jag kan inte deras reglemente men ur vårt synsätt är det hårt, det är stenhårt. I nästan varje lopp körs det innanför pinnarna och då kan det bli 300-500 kronor i böter. I det här fallet låter det som att han vält ett helt fält. Jag kan bara relatera till systemet vi har och jag tycker det är jävligt bra här i Sverige, det sköts bra. 20 dagars avstängning låter väldigt mycket och det hade naturligtvis inte blivit så i Sverige, säger Forsgren.

Det troliga är att Johnny Takter kommer överklaga domen då han missar massor av styrningar under tiden då han är avstängd. Takter kör i snitt in över 130 000 kronor i månaden.

– Rent ekonomiskt är det ett jävligt tufft straff. Han kommer säkert överklaga, det brukar de göra.

”Vi har ingen fördel”

Lennart Forsgren har kört mycket lopp i Italien men aldrig blivit hårt straffad.

– De har ett regelverk som skiljer sig lite mot vårt. En av de första gångerna jag körde där nere var jag med i en olycka. Han som orsakade olyckan fick 100 000 kronor i böter och avstängning i en månad ungefär, då pratar vi någon gång på 1990-talet. Det är stora bötesbelopp och det känns inte som att de nordiska kuskarna har någon fördel där nere, säger Forsgren.

ARTIKELN HANDLAR OM