Var centimeter från döden – nu startar han på Solvalla

Foto: Lars Jakobsson7Kanal 75
Ett friskt jackpot-drag. Miss Juliana har varit trea och tvåa på Solvalla, kan det bli seger nu?
TRAV

Miss Juliana har varit etta, trea och tvåa i sina tre senaste starter.

Men det är inte det viktigaste för Lars D Carlson längre.

Julen 2008 var han mindre än en centimeter från döden, och numera är varje start en seger i sig.

Idag är Eskilstuna-tränaren Lars D Carlson helt återställd efter den svåra olyckan som inträffade i december 2008.

Då kunde det ha gått riktigt, riktigt, illa.

– Jag kommer inte ihåg något själv men har fått det berättat för mig. Jag skulle fånga in tre hästar på gården som hade kommit lösa. Men när en av dem var trängd av de två andra så sprang den över mig och trampade mig i huvudet.

Lars D fick svåra sprickor i skallbenet. Att han i dag kan sitta och prata om incidenten är ett mirakel.

– Läkaren som opererade mig sade att om smällen hade varit fem millimeter till åt ena hållet så hade jag inte klarat mig.

Har tränat flera stjärnor

Men någon där uppe gillar Lars D Carlson. Ett halvår efter olyckan var han återställd och kunde dessutom vinna lopp direkt med den treårige debutanten Filur Norrgård, på hemmabanan Sundbyholm.

– En av mina skönaste segrar, säger han.

I dag, nästan två år senare, är allt som det ska i stall Carlson. Lars D och hans fru Helena Liberg-Carlson jobbar tillsammans i stallet, där det för dagen står 20 travhästar.

De har hjälp av en anställd och med bakom kulisserna finns givetvis pappa Leif Carlson, en av Sundbyholms främsta tränare innan han valde att gå i pension för att låta Lars D ta över stallet i mitten av 90-talet.

Leif och Lars D Carlson har tidigare, trots ett relativt litet material, tagit fram flera bra travhästar. Styltan var Sveriges bästa sto för tio år sedan, hon fick ihop över fem miljoner kronor på tävlingsbanan. Även hennes helbror Aggas Filur gjorde succé och gick upp till gulddivisionen. Carlsons tränade också duktiga Aggas Jazzy som nästan blev miljonär och You Never Know som radade upp segrar på V75.

Fungerade inte som treåring

Men nu behöver stall Carlson en ny stjärna. Kanske står Miss Juliana på tur? Hon startar i V64-4 på onsdagen och verkar äntligen ha hittat stilen. Är hon ett jackpot-drag rentav?

– Miss Juliana kan öppna rätt så bra. Hon är kanske inte någon raket iväg, men jag kommer att prova en bit från start. Hon är rätt så allround och kan göra en del själv i loppen. Däremot är hon inte jättespeedig, så för hennes del bör det bli lite tempo på loppet, berättar Lars D.

Lars D Carlson äger Miss Juliana själv:

– Hon fungerade inte som treåring och då ville jag inte försöka att sälja henne heller.

Lars D har även fött upp hästen själv.

– Jag ägde mamman som jag köpte för 4 000 kronor. Hon tjänade nästan 300 000 kronor, så det var ju en bra affär.

Och det kan bli en ännu bättre affär om dottern Miss Juliana hittar stilen på riktigt:

– De sista fem starterna har hon varit bra, jag räknar med att hon går framåt för varje start som hon gör nu. Det är alltid några bra med på Solvalla, så vi får sikta på en plats bland de tre första, avslutar Lars D.

Olyckan har han lagt bakom sig. Och som sagt, varje start är en seger numera.

Robert Okpu/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM