”Hon är en flygmaskin”

TRAV

Ett finskt sto framkallade vårkänslor när Solvalla bjöd på favoritparad och V64-jackpot.

Den som inte redan har gjort det bör lägga namnen Beatasine och Keijo A Svart på minnet.

1.09 sista 500 meterna i fjärdespår.

Finskan Beatasines rykande slutspeed värmde som en vårvind och piffade upp en annars ganska avslagen V64-kväll.

– Hon är en flygmaskin, förklarade Mertsi Bollström, ansvarig för Keijo A Svarts svenska filial som firat stora framgångar i vinter.

Med 18 segrar på 34 starter hade den sjuåriga finskan givetvis visat kunnande utöver det alldagliga redan, men det var när skorna åkte av för första gången som hon spred riktig stjärnglans omkring sig.

Avslutningen i fjärdespår sista 400 meterna torde vara den vassaste som presterats på Solvalla sedan årsskiftet.

– Det var inte sista gången hon gick barfota, konstaterade körande Jorma Kontio med ett stort leende.

Vill flytta till Sverige

Tränare Svart var själv inte på plats på Solvalla, men mös framför datorn hemma i Jyväskylä.

– Jag var inte nöjd med henne i senaste starten trots att hon vann, men nu var det rätt tryck i hästen igen. Och barfotakörningen såg ut att hjälpa jättemycket, säger Keijo A Svart som fick in Beatasine i träning för fyra månader sedan.

– Jag kände direkt att hon skulle fungera perfekt utan skor, men det var inte förrän nu det var läge att prova. Hon har jättefina hovar så vi ska nog kunna köra så många gånger framöver.

Därmed torde Beatasine kunna bli en följetång på Solvalla under våren. Med mindre än en halv miljon kronor på kontot finns fart att åtminstone fördubbla prissumman snabbt om den här formen håller i sig.

Och även Keijo Svart lär vi få höra mer om. 45-åringen har tidigare arbetat som lärling hos Olle Goop och Veijo Heiskanen och smider nu planer på att flytta över gränsen igen.

– Det är inte så bra förhållanden i Finland för tillfället eftersom prispengarna sänkts. Hittar jag bara ett passande ställe att träna på så räknar jag med att komma till Sverige till hösten, säger Svart som även är mycket framgångsrik i hemlandet där han de senaste fem åren haft en segerprocent en bra bit över 20.

”Kvällens kung”

Det är faktiskt högre än självaste Stig H Johansson som så många gånger förr blev kvällens kung. Fem segrar räknades in till stallet där Erik Adielsson skötte tömmarna bakom alla utom Katjing som avslutade V64-spelet för Torbjörn Jansson.

Den som bröt catchdriverdominansen var Göran Jansson som fått fin snurr på Zelezny som enkelt spurtade till andra raka Solvallasegern efter att ha hittat andra par utvändigt från tillägg.

I övrigt gjorde som sagt V64-favoriterna sin plikt.

Celeber Sund fick bestämma i ledningen och höll undan pliktskyldigt, medan Windfall Hoss gick en robust slutrepa i tredjespår och Octopus krigade ner tappre Pompano Mick på utsidan.

Det innebar att utdelningen stannade på 813 kronor och det blev jackpot på fyra rätt.

Elva miljoner kronor förväntas därmed ligga och vänta på en ensam vinnare kommande onsdag.

Robin Johansson/Kanal75