Marcus, 37, levde på Dagens Dubbel

Marcus Lindgren drog miljoner på trav – till slut blev han vinstrött

Foto: ALN
Marcus Lindgren levde på spel. I dag driver han Stall Courant.
TRAV

Marcus Lindgren levde på spel och drog in storvinst efter storvinst på både Dagens Dubbel och V75.

Men efter att ha spelat in flera miljoner på trav blev han vinsttrött och beslutade sig för att sluta spela.

– Jag spelar ingenting alls längre, berättar han.

Marcus Lindgren, 37, levde som professionell spelare i fyra år och drog in miljoner på spel på hästar.

Han fokuserade på Dagens Dubbel – vilket gav utdelning. Nu när ATG:s tävling DD-mästaren är igång avslöjar Marcus Lindgren hur han lyckades vinna så pass mycket på Dagens Dubbel.

Chansvärdera rätt

– Det gäller att spela på de kombinationer som betalar bäst, i förhållande till chansen. Det är det enda som gäller. Du måste spela på de komber som ger ett så kallat överodds. Det innebär följande; om du taxerar en hästs segerchans till 50 procent i ett lopp, måste oddset vara över 2,01 för att det skall gå att få vinst på spelet sett över tiden. Detta innebär att du ganska ofta ska spela på andra hästar än den som du tror har bäst chans att vinna. Eftersom du helt enkelt måste spela på de hästar som betalar bättre, än deras chans till seger, säger han.

– Det betyder att den andra nyckeln är att chansvärdera rätt. Har du fel där, ja då är det svårt att vinna hur du än gör. Om du inte kan analysera ett DD-lopp tillräckligt bra finns det experter som du kan få eller köpa råd av. För att citera min bästa vän utanför travvärlden, Michael Södermalm: "Det är skillnaden som gör skillnaden", berättar Marcus Lindgren.

Hur lyckades du bli duktig på Dagens Dubbel?

– En kombination av ett brinnande intresse för hästarna, ett lika brinnande intresse för travsporten och även logiken och matematiken, kan vara svaret. Plus att jag verkligen gick in för att vinna. Målbilder är något som vi pratar mycket om inom den mentala träningen. Inte att spela för att jag var tvungen, snarare tvärtom. Jag spelade när jag kände att jag hade riktigt bra grepp om loppen. Så man kan säga att karaktär också är något viktigt när det gäller att bli framgångsrik, som i de allra flesta branscher.

Blev vinsttrött

Efter att han och vännen Anders Ström vann en miljonvinst V75 blev han vinsttrött och beslutade sig för att sluta med spelet och satsa på en egen tränarrörelse. Då hade han spelat in flera miljoner på trav.

I dag driver han Stall Courant som är en av de mest framgångsrikaste stallen i Sverige.

– Jag agerade som professionell DD-spelare i fyra år i början av 2000-talet och la av när jag hade råd att gå vidare till nästa steg i livet. Courant, som jag äger tillsammans med Anders Ström, fick mer eller mindre alla mina spelvinster som grundplåt, säger han.

Frun tjatar

I dag spelar han ingenting, även om många tycker att han ska börja spela igen.

– Faktum är att en del ibland tjatar på mig att spela lite igen. Men jag har inget som helst intresse för detta och nöjer mig helt med att jobba med hästarna på dagarna.

– Min passion är travhästen. Att se den röra sig perfekt och förstå vad de känner och hur de tänker. Och givetvis att coacha och träna hästen till framgång. Att bli tvåa i Kriteriet eller trea i Europaderbyt och Kriteriet, som jag och mitt team redan har lyckats med, känns ju mycket större än att bli ensam vinnare på V75 för mig. Anledningen till att jag slutade spela var, som tidigare sagt, att jag hade nått målet med mitt spelande. Det gäller att veta vad man vill och framför allt varför. Kunskap i mental träning och mänskligt beteende är värdefullt i livet, så även inom spelet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM