Tarzans varning: Långt till formen

TRAV

Tre lopp i kroppen, mot storformen och lämpligt motstånd.

Normalt sett ska Iceland ha toppchans på lördag – men Stefan Melander fortsätter varna V75-spelarna.

– Toppformen är långt borta, han har 66-procentig form nu, säger Melander.

Foto: ALN

I slutet av maj vann Stefan Melanders sexårige stjärna Iceland Elitloppet i överlägsen stil. Efter det loppet drog hästen på sig en märklig skada och var halt i flera månader.

Melander var ett tag orolig att hästens karriär var över men helt plötsligt var hästen bra igen och har nu gjort tre starter efter det ofrivilliga uppehållet. I comebacken var hästen strålande då han vann från ledningen men i de två senaste starterna har hästen förlorat. Senast kom hästen trea i SM från ledningen – en prestation de flesta travexperter var missnöjda med, men inte tränare Melander.

– Jag gick innan SM ut och sa att han inte hade form och säger jag så så skojar jag inte. De som trodde på honom i den starten var dåligt pålästa. Det var korkat av dem som trodde han skulle vinna, säger Melander.

”Långt ifrån på topp”

På lördag får travpubliken återigen se elitloppsvinnaren på banan. Den här gången startar hästen i gulddivisionen på V75 med 150 000 kronor i förstapris. Även den här gången ligger tränaren mycket lågt.

– Formen är långt ifrån på topp, det tror jag faktiskt och jag är lite rädd för det. Han är lite svårbedömd men det är ganska naturligt. Han behöver några lopp i kroppen för att komma tillbaka och möta den yppersta eliten. Alla andra hästar jag har kan man köra trötta i jobb men Iceland är så otroligt oinspirerad och bara springer och leker. Han har blivit lite bättre i värmningarna men man är ändå inte riktigt nöjd. Han kommer aldrig bli någon glänsare, men det är när bilen släpper som det avgörs.

Hur bra form tror du han har nu?

– Jag sa att han hade 60-procentig form i SM och det hade jag helt rätt i. Det var många som var besvikna på honom då men för mig var det ganska väntat. Han kommer gå framåt till det här loppet och bli mycket bättre, men det är långt ifrån toppform. Jag skulle säga att han har 66-procentig form nu, det är en bra siffra. Man kan sammanfatta Iceland i ordet svårbedömd.

Hur långt tror du det räcker?

– Det kanske inte räcker så långt mot Triton Sund om han är i form. Det är en väldigt bra häst som jag är imponerad av. Om vi ska åka till Frankrike så kan han inte komma med toppform i slutet av oktober, då måste jag stegra formen hela tiden.

Om du skulle spelat, skulle du ha streckat Iceland?

– Jag har tippat att man ska ha med fem hästar men det kanske inte räcker. Jag tror det står mellan fem hästar och jag tror att Iceland är en outsider. Triton tror jag är den bästa men Debbie Brodda och Global Investment är i bra form. Det kan bli en skräll i guld igen, det har ju varit mycket så. Jag skulle ha tagit med många.

Vem är din bästa chans på lördag?

– Aisle Stand. Klarar hon av loppen hon fått hoppas jag mycket på henne, det är en jättefin häst. Är hon som hon ska så är det bra chans, säger Stefan Melander.

ARTIKELN HANDLAR OM