Storhästägare åtalas för grovt skattebrott

Foto: ALN
TRAV

Kände hästägaren Kurt Wijkström åtalas misstänkt för grovt skattebrott.

Han är skyldig svenska staten 70 miljoner kronor, enligt åklagaren har han fuskat till sig momspengar.

– Han har erkänt, det är ingen hemlighet, säger Wijkströms advokat Leif Gustafson.

Kurt Wijkström, 57, har blivit ett känt ansikte i travkretsar efter att ha köpt hästar för mångmiljonbelopp på landets travhästauktioner. Han har ropat in Sveriges dyraste och mest välstammade travhästar under flera år.

Till en början tränades hästarna av en amatörtränare, men sedan flyttades de till stjärntränare som Stig H Johansson, Timo Nurmos och Peter Untersteiner.

Totalt har Kurt Wijkström via sitt bolag K.W. Stable Sweden AB ägt 76 hästar under de senaste åren.

Bland de dyraste hästarna finns No Publicity för en miljon kronor och Rockefeller F. för nära en miljon kronor.Den som blivit mest framgångsrik hittills är Prince L. som sprungit in en halv miljon kronor.

Nu har Wijkström börjat sälja ut sina hästar på auktioner och till hästägare hos flera stortränare. Nyligen såldes hästar på Avelsföreningens internetauktion.

”Lämnat in felaktiga uppgifter”

Wijkström jagas av Kronofogden för obetalda skatter på totalt 70,7 miljoner kronor. Han blev i december åtalad, misstänkt för grovt skattebrott. Enligt åtalet har han gjort falska momsredovisningar av fejkade fakturor. Totalt anser åklagaren att Wijkström lurat till sig momspengar från svenska staten på över 38 miljoner kronor, med skattetillägg och andra krav landar den totala skulden på 70,7 miljoner kronor. Kurt Wijkström har en lång bakgrund i skogsbranschen och har handlat med timmer både inom och utom Sveriges gränser.

Ann-Charlotte Boo är åklagare i fallet.

– Han är misstänkt för brott under 2008 och 2009. 2008 har han lämnat in felaktiga uppgifter i sina skattedeklarationer. Han har själv konstruerat falska leverantörsfakturor och på så sätt redovisat fel i ingående mervärdesskatt på det här jättebeloppet på 38 miljoner kronor. Dessutom har han bokfört de här falska leverantörsfakturorna, det är det som bokföringsbrottet består av. Leverantörsfakturorna, som han har förfalskat, handlar om 153 miljoner kronor. Sedan har han även förfalskat kundfakturor för 200 miljoner kronor, berättar hon.

– 2009 är det inget skattebrott utan då handlar det om bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Den perioden hittar vi ingen bokföring. Vi har sett att det har kommit utbetalningar och inbetalningar för de här beloppen. Det är därför jag anser att det är grovt, säger hon.

”Svart på vitt”

Enligt åtalet har Kurt Wijkström erkänt gärningarna i förhören. Enligt åklagaren handlar det om grovt skattebrott, ett brott som ger mellan sex månaders och sex års fängelse.

– Han erkänner brott faktiskt. Vi har det svart på vitt. Vi har kontaktat de här leverantörererna och fått klart för oss att att det inte har skett några försäljningar. Så han har inte mycker annat att göra än att erkänna. Han lämnar ingen förklaring utan det är ett ganska rakt och kort erkännade, säger Ann-Charlotte Boo.

Säljer hästarna

Under de senaste månaderna har Kurt Wijkström börjat sälja ut sitt stall. En stor del av hästarna, bland annat Prince L., och Loch Ness Broline och Octopus har sålts till tyska ägarna W.W. Import Holz GMBH. Trav365 kan dock avslöja att det tyska bolaget kontrolleras av personer i Kurt Wijkströms närhet. Fakturor och telefonnummer går till adresser i Sverige.

Leif Gustafson, som är Wijkströms advokat, bekräftar för Trav365 att hans klient erkänt brott.

– Han har erkänt att det gått till på det här sättet så det är ingen hemlighet. Han har medgett att han har gjort fel och han kommer berätta om det i rättegången som är utsatt om några veckor, säger Gustafson.

Ytterligare hästar har i omgångar sålts till ägare hos Lutfi Kolgjini och Kari Lähdekorpi, bland annat hästar som Rockefeller F., Aurora Boko, Amalfi Boko och Dashing Tooma.

Trots försäljningen har Wijkström kvar 27 hästar i bolaget K.W. Stable Sweden AB samt 20 hästar i nya ägarbolaget W.W. Import Holz GMBH. Bara träningsavgifterna kostar nära 600 000 kronor i månaden plus moms. Sedan tillkommer kostnader för veterinärer, transporter och utrustning.

Under onsdagen vann W.W. Import Holz fyraåring Octopus ett rikstotolopp på Solvalla, segern gav 100 000 kronor. På onsdag startar dyringen Loch Ness Broline på Solvalla och kan ta andra raka segern.

Trav365 har sökt Kurt Wijkström och företrädare för hästbolagen, men inte kunnat få någon kommentar.

Rättegång är utsatt till den 29 mars i Norrköpings tingsrätt.

Så här skriver åklagaren i sin stämningsansökan

"Wijkström har i egenskap av enskild näringsidkare drivit bokföringspliktig näringsverksamhet i Finspångs kommun och varit ansvarig för att han har därvid uppsåtligen åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att under räkenskapsåret 2008 lämnat oriktiga uppgifter. Han har sålunda bokfört falska leverantörsfakturor om cirka 153 miljoner kronor och falska kundfakturor om cirka 200 miljoner kronor. Till följd härav har rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning i huvudsak inte kunnat bedömas med ledning av bokföringen. Brottet är grovt då åsidosättandet avsett mycket betydande belopp, Wijkström använt falska handlingar, och förfarandet ingått som led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning."