Nybrink: Favoriterna kan dansa på bordet

Exeperten om helgen superlopp

TRAV

Toppsport i Eskilstuna.

Men uppenbar risk att favoriterna dansar på bordet.

Så blir det när kanonerna har bästa spåren.

Dags för de sista stora årgångsloppen, finalerna i Breeders’ Crown för tre- och fyråringar. ­Efter det här är det bara en drös revanscher med 300?000 i förstapris kvar. Unghästarna har inget att klaga på i trav-Sverige. De behöver rapas. Vi spelare häller pengar över dem, i stort sett året runt.

Fyra unghästfinaler på V75 innebär också ökad risk för favoritparad. De som vann semifinalerna får nämligen välja spår först vilket innebär att stjärnorna har pole position.

Raja Mirchi singlas

För Viola Silas i V75-1, finalen för fyraåriga ston, spelar inte läget någon större roll. Hon tål nämligen det mesta, dödens brukar vara ledigt och det är väl också där Fredrik Perssons fantomsto hamnar? Det smartaste vore kanske att ta det extra lugnt i starten och leta upp andra, tredje ytter? Sen fram utanpå ledaren varvet kvar och tugga på. Viola har som alla förstår jättechans att vinna, 20 segrar på 21 starter säger en del.

Ändå kan jag inte låta bli att dubbla med Stepping Space. Hon tar ledningen och där kommer hon att bita ifrån sig länge. I finalen av Derbystoet gav hon Viola en match in på linjen. I semin senast såg hon fortsatt formstark ut när hon vann lätt från spets.

Raja Mirchi singlas i V75-2, finalen för treåriga hingstar och valacker. Han var rysligt bra i Kriteriet som han brakvann från ledningen på topptid. Klart att han kan förlora, galopprisken finns där och motståndet är skarpt. Men nog har han 50 procents chans att krossa allt igen? Det duger för mig.

Guld, V75-3, bjuder på en duell mellan två elithästar: Iceland mot Triton Sund, spets och dödens, sida vid sida. Båda är i dålig form (typ) och det kan bädda för någon annan, vem som helst. Jag tar alla bakom och varnar för Year In Review som blixtrade förbi i slarvigt trav senast.

Kanonbra i semin

Finalen för treåriga ston bjuder på en klaring. Aisle Stand minns ni kanske från finalen av Oaks på Solvalla i början av oktober? Just det, hon som höll strålande som tvåa efter dödens sista 1?300 där Tamla Celeber vann. Nu slipper hon Tamla. I semin var hon kanonbra när hon via tredjespår klev fram utanpå ledaren efter 600 meter och ändå kunde vinna. Spets blir det inte nu heller men hon borde slippa dödens. I så fall är hon svårstoppad.

V75-5 är ett öppet sprinterlopp där Ridgehead Cahore och Global Journey slåss om ledningen. Det kan gå väldigt fort och när alla tröttnat kan kulan ramla ner var som helst. Örjan brukar dyka upp från ingenstans och kan mycket väl sätta dit Fraternity Party. Han förlorade knappt senast (mycket bra från dödens) när jag hade spikat och då brukar de alltid vinna i starten efter, bara för att retas.

I Sebastian K. (V75-6) ser jag en elithäst. Han växlade klabbet i 1.06-fart senast och vann med 40 meter. Finalsegern för fyraåriga hingstar och valacker har han som i en liten ask. Pang till spets, sen är det över. Ännu roligare vore det om vi fick se honom bakifrån – men Ludde kan nog inte hålla sig lugn så länge…

Eliott Hall vinner V75-7 felfri. Nu är det ingen garanti på det, milt uttryckt, och vi plockar med några till. Maxwell Mayday är tillbaka efter finsk vila och passas tidigt i come backen.

FAKTA

Nybrinks system och tips

V75-1: 2, 4 (res 6–1)

V75-2: 3 Raja Mirchi (res 4–2)

V75-3: Alla tolv (res 6–2)

V75-4: 2 Aisle Stand (res 3–6)

V75-5: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 (res 10–12)

V75-6: 3 Sebastian K. (res 4–1)

V75-7: 2, 4, 5, 6, 10, 12 (res 8–1)

1?440 rader/720 kronor

Helgens tips

1. 2 Stepping Space (Eskilstuna, V75-1) Spetsar och ger Viola en liten match. Motbud.

2. 5 Fraternity Party (Eskilstuna, V75-5) Tapper tvåa

i dödens senast. Kan vinna nu istället?.

3. 5 Maxwell Mayday (Eskilstuna, V75-7) Knallfin näst senast. Gillar 2?640. Passas tidigt.

ARTIKELN HANDLAR OM