Skötaren: Jag tror att Iceland ger sig

Foto: Kanal75
Lisa Aspman till vänster. Till höger Örjan Kihlström och Triton Sund.
TRAV

Triton Sund är favorit till att vinna Gulddivisionen på Sundbyholmstravet.

Värsta motståndaren: Elitloppsvinnaren Iceland.

Men det är inget som skrämmer Triton Sunds skötare.

– Jag tror att Iceland viker ner sig i ledningen, säger Lisa Aspman.

Stefan Hultman selar ut ett helt koppel av topphästar i Eskilstuna, på Sundbyholmstravet. En av dem är kämpen Triton Sund som är favorit till att vinna Gulddivisionen, V75-3. Hästen har gjort två starter efter ett kortare tävlingsuppehåll. Båda har slutat med seger och inför lördagens start är optimistiska tongångar kring stjärnan.

– Allt verkar bra med honom. Han är pigg och glad och känns fin. Han ska gå barfota i morgon igen, det är optimalt, säger hästens skötare Lisa Aspman som känner hästen bäst och kör de flest träningsjobb med honom.

– Det ser bra ut. Även om han får gå fram tidigt i dödens (utvändigt ledaren) så tror jag att Iceland ger sig, över full väg, om han får press i loppet. Det är vad jag tror, men jag vet inte...

”Han älskar det”

Triton Sund har blivit lite till åren, men det är inget som man kan märka på tävlingsbanan. Men i träningen har han förändrats lite enligt Aspman.

– Om man jämför honom för två år sedan, när han var som bäst, så märker man ju att han har blivit äldre. Han är lite stelare när man kör ut med honom, men sen så känns han jättefin. Det är väl så med äldre hästar, de är inte ungdomar längre.

– Han har haft en jäkligt tuff tävlingskarriär också, så det är väl inte så konstigt att han är lite stel. Men jag märkte senast på Solvalla att han blir helt i extas när han kommer till tävlingsbanan. Han älskar det verkligen.

”Jag hade spikat honom”

Du tror att Iceland viker ner sig, så då tror du att Triton Sund vinner? Hur är magkänslan?

– Magkänslan är ganska bra. Jag har fått känslan att Iceland kan ge sig i ledningen om Triton pressar på honom hela vägen. Sen kan ju allt hända...

– Det är vad jag känner i alla fall. Jag har Boulder Classico i samma lopp och han är riktigt på gång. Han känns fin hemma, men har ett litet tråkigt läge. Med lite tur så kan han vara långt framme.

En dubbel Hultman och en dubbel Aspman då alltså?

– Det skulle vara jäkligt trevligt, säger hon med ett skratt.

Om man spelar, ska man spika Triton Sund?

– Jag hade gjort det, om jag hade spelat. Det är väl mycket för att jag tror på min häst. Jag vet att han gör allt han kan och ger sig inte i första taget. Och han har mött bättre hästar, även om Iceland har vunnit Elitloppet, säger Lisa Aspman.

ARTIKELN HANDLAR OM