Edlund: Gick miste om mycket pengar

TRAV

Ensam om att ha sju rätt.

Rikligt belönad.

Men det kunde ha varit mycket mer.

Ett system hade full pott och ägaren kunde räkna in 23 275 872 kronor. Skickligt och värt massor av beröm. Men den vinnande kupongen kunde ha gett ännu mer.´Storvinnaren valde att bara spela för sju rätt och då får man 2,5 gånger sjurättsutdelningen men inget på sex och fem rätt. Eftersom spelaren var ensam om att ha alla rätt blev det uddlöst att bara spela i sjurättspotten. Däremot gick han/hon miste om mycket pengar i utebliven utdelning på sex rätt (104 206 kronor) och fem rätt (2 581 kronor).

En inte alltför vild gissning är att spelaren ”förlorade” fyra-fem miljoner kronor. Men´det kanske vinnaren kan stå ut med. För andra gången på ett år blir det en ensam vinnare när V75 avgjorts på Axevalla. Som jag ser det finns det två stora anledningar till det.

För det första att banan har landets längsta upplopp, 227 meter. Det känns som att alla hästar får chansen. Även om man är långt efter när upploppet börjar går det att vinna.

För det andra så får jag för mig att banan lätt blir besvärlig på Axevalla under den kalla tiden på året. Mer nyckfull än på andra ställen. I går kallades banan både för potatisåker och sandstrand av aktiva.

Favoriterna hoppade

Omgången började med att största favoriten, Steel Pepper, galopperade kort efter start. Oprovocerat. Men inte första gången. Med favoriten borta körde Daniel Olsson i spets med Isak C.D. (två procent) och det höll till vinst med knapp marginal.

Bo Falsig har fått en bra start på 2011. Och borde slå personligt rekord innan året är slut. I går tog han årets andra V75-vinst när hans Johan Chou (sju procent) tog hem V75-2. Trots dödens.

Favoriten Perfect Toll galopperade kort efter start. Finländaren, Keijo A Svart, har hästarna i toppform. I onsdags vann hans Beatasine på V64. I går var hans Rydens Cindy (22 procent) överlägsen i stoeliten(V75-3). Trots dödens. När Jorma Kontio ökade farten 300 meter från mål lämnade Rydens Cindy sina konkurrenter. Favoriten Sweet Case spurtade bra som tvåa.

Storvinnaren spikade Orali

Danske Jeppe Juel är alltid värd att passa när han startar hästar på V75. I går visade han upp en vass spurtare i Orali(19 procent) som låg sist när det var 300 meter kvar men var först kort före mål. Orali var för övrigt storvinnarens enda spik. Favoriten, I Saw You, slutade tvåa från spets men borde vunnit.

Lutfi Kolgjini lät Sinova Ribb (34 procent) utnyttja sin styrka och vinnargnista i stoloppet (V75-5). Kolgjini skippade vinnarhålet och valde att pressa utvändigt ledande favoriten, M.T. Fameandglory. Sista avdelningen, över drygt tre varv, blev händelserik. Ser gärna mer långlopp på V75. Lamborghini S.T. (20 procent) följde upp finalvinsten för tre veckor sen med att nu spurta hem 200 000 kronor efter ett perfekt lopp av Per Lennartsson. Lamborghini S.T. har höjt sig rejält på slutet.

Johan Edlund