Hoppade av skolan – för att jobba med trav

Foto: CAROLINA BYRMO
TRAV

Travet fick honom att hoppa av skolan.

Brolle har ett stort hästintresse och snart börjar drömjobbet med Jessica Almenäs.

– Jag var helt tokig i trav när jag var yngre. Det ska bli skitkul med det nya tv-programmet, säger Brolle till Trav365.

Artisten blir sidekick till Jessica Almenäs i TV4:s nya storsatsning på trav. Den 19 mars drar programmet Vinnarfesten i gång från restaurangen Pontus By The Sea i Stockholm. Det blir ett underhållningsprogram där V75-loppen kommer att redovisas i kortare form. Flera kändisar med travintresse kommer att bjudas in och vara på plats tillsammans med publik. Musikunderhållningen kommer Brolle och hans husband att svara för. Artisten, som är högaktuell i finalen av Melodifestivalen, har varit travintresserad sedan barnsben.

– Jag är uppvuxen med trav via min styvfarsa. Han har haft travhästar sedan jag var liten och vi gick ofta på trav. Jag samlade på travkort, refererade travlopp och var helt tokig i trav, berättar Brolle för Trav365.

– När kompisarna gick på diskotek så hängde jag på travbanan. Jag tyckte det var roligare. Man satsade en tia och försökte dryga ut veckopengen.

– Det var alltid en jäkla härlig stämning tidigare på travbanorna med mycket folk. När hästarna kom in på upploppet ställde sig publiken upp och skrek. Det var lite häftigt och det saknar jag i dag när man går på trav, det är inte lika mycket folk längre.

”Var skoltrött”

Brolle var så intresserad av travet att han hoppade av skolan. Efter nian började han jobba i ett stall med hästar.

– Jag var skoltrött i nian och trivdes inte alls i skolan. Det var trav som gällde och jag tog ett sabbatsår och började träna travhästar hos min styvfarsa. Jag hade mycket tjejkompisar som även var intresserade av hästar.

– Det gav mig så mycket att vara ute i naturen och det finns inget härligare än att köra häst. Det är en väldigt speciell känsla med dofter och ljud. Sedan musiken kom in i bilden har jag inte hunnit hänga med och engagera mig lika mycket som tidigare. Men min styvfarsa är väldigt biten och ser alla travlopp som finns.

Äger två hästar

Brolle har dock inte släppt kontakten helt utan är delägare i två hästar. En av dem är det nordsvenska stoet Yxbacka Ann som tidigare har varit i träning hos Per Gustafsson.

– Hon har haft lite problem och varit skadad tidigare. Hon var het och gjorde sig illa när hon tränade. Hästen fick gå i hagen ganska länge men har nu börjat träna lite smått igen. Fast nu har vi henne hos min styvfarsas granne i Boden som också är med på hästen.

– Sedan har jag en brukshäst i Skellefteå som jag köpte för ett år sedan. Den har jag och åker släde efter och rider lite western ridning på. Jag brukar ta upp mina skivproducenter från Stockholm ibland så att de får åka lite släde efter honom.

– Jag har ett stort hästintresse på det viset, jag är mycket intresserad att vara ute i skogen och promenera och träna med hästarna. Men jag älskar att gå på trav också, framförallt på somrarna, även om det inte har blivit lika mycket de senaste åren som tidigare. Jag gillar spänningen med sporten och spelet.

Snart ska Brolle börja jobba med travet i tv-sammanhang. Den 19 mars drar programmet Vinnarfesten igång i TV4. Det kommer att sändas varje lördag med Jessica Almenäs och Brolle som parhästar.

Hur känner du inför det programmet?

– Det ska bli skitkul. Jag träffade Jessica Almenäs för några veckor sedan och det känns väldigt bra. Jessica verkar vara en skön och jordnära person. Jag ser fram emot att få jobba med henne. Hon är en väldigt ödmjuk och lugn person. Hon har något norrländskt över sig, säger Brolle.

– Sedan är Jessica en väldigt duktig och respekterad programledare. Jag kommer själv inte att vara så mycket programledare som jag läste någonstans, utan mer en sidekick till Jessica. Jag är musikaliskt ansvarig och meningen är att det ska bli en skön travkväll. Som en liten förfest inför lördagskvällen och man ska sitta och må gott och titta på trav. Jag vill att publiken och tittarna får en skön känsla i kroppen.

– Jag fick den här programidén presenterad för mig för ett år sedan. Det har varit kul att följa hela processen och att det nu har blivit ett helt program känns fantastiskt.

Spelar du på trav och vad är det mesta du har vunnit?

– Jag spelar lite i perioder. Det har inte blivit några jättevinster ännu och den största summan jag har vunnit var när jag tränade en häst som hette Caramba. Jag var tolv, 13 år och vi var på Bergsåker och startade hästen. Han hade känts jäkligt fin i träningen och jag satsade 500 kronor. Jag tror att jag fick runt 8 000 kronor tillbaka vilket var mycket pengar på den tiden. Farsan hade satsat betydligt mer och det var en rolig resa hem, minns han.

Har du någon favorittränare och favoritkusk?

– Stig H har ju alltid varit lite av trav för mig. Sedan gillar jag Svanstedt och de två har varit stora förebilder. Bland kuskarna är det yngre talanger som Adielsson och Goop som har kommit fram på senare år och de är ju väldigt bra.

”Jäkla bra låt”

Innan premiären av Vinnarfesten ska Brolle uppträda i Globen i finalen av Melodifestivalen. Han har där sitt bidrag 7 days and 7 nights, vann deltävlingen.

– Jag tycker att det är en jäkla bra låt och allt känns bra så här långt. Jag är heller inte så jättenervös, när man står på scenen och sjunger är det bara en total njutning. Hela melodifestivalen har varit en rolig resa och vinner man lär man nog vara lite trött veckan efter, säger Brolle med ett skratt.

Just nu sitter han i sin studio i Skellefteå och lägger sista handen vid sin nya skiva som är på gång.

– Jag trivs så jäkla bra här uppe, det är lugnt och skönt. Studion är mitt i skogen med vatten precis utanför. Jag försöker få klart skivan och har två veckor på mig. Det känns väldigt bra allting.