Köpte stjärnan – för två miljoner

TRAV

Det var stora känslor i omlopp då hästarna i Rixallsvenskan auktionerades ut under fredagen.

Gitano, tvåa i Rixallsvenskan, klubbades för över två miljoner kronor och lämnar Halmstadtränaren Stefan Persson och alla delägare.

Brödraparet Mikael och Jörgen Oscarsson från Uddevalla ville inte göra för stor sak av det känsliga köpet.

– Men vi gillar hästen och var beredda på överpris.

Det var fullsatt på läktare och i gångar kring auktionsringen i Munktell Arena i Eskilstuna på fredagseftermiddagen då hästarna i Rixallsvenskan skulle säljas på auktion.

Övervägande delen av de 18 auktionsobjekten köptes tillbaka av ursprungliga ägare och stannar hos säsongens tränare i tävlingen.

Ett annat öde väntade Stall Hallands Gitano. Den ljusbrune hingsten blev den femte hästen ut i auktionsringen. Budgivningen oväntat hård.

– Vad är det som händer? hördes en röst ur publiken då budandet började dra sig mot två miljoner kronor.

Travtränaren Stefan Persson från Halmstad var uppbackad av några hundra av ägarna till hästen i Rixallsvenskan och beredd att gå mycket långt. Pengarna räckte dock inte till och Persson förlorade sin favorithäst.

Det skulle visa sig att hans gräns satt vid två miljoner kronor. Gitano klubbades för 2 010 000 kronor.

– Nej, inget mer, sade Stefan Persson med tom blick och lämnade sin plats på läkaren. Klart att jag är besviken. Det var tråkigt att det skulle gå så här. Jag åker nu. Vad ska jag göra här?

"Vi vet vad vi gillar"

Duellanterna fanns i en hörna lite längre bort - bröderna Mikael och Jörgen Oscarsson från Uddevalla. Stallnamnet Rygg Ledaren & Slut AB.

Bröderna är i 30-årsåldern och har ägt travhästar till och från under tio års tid. Hästägare hos Åke Svanstedt och Olle Goop.

Efter lite pockande kom det fram att Gitano köptes för pengar från travvinster.

– Vi har haft lite framgång, så kan vi säga. Varför det blev just Gitano? Ja, så pass mycket trav har vi sett att vi vet vad vi gillar. Det är en mycket fin häst, sade Mikael och Jörgen Oscarsson.

Över två miljoner kronor alltså. I fjol ropades Sanity in för 780 000 kronor på samma auktion vilket alla tyckte var mycket då.

– Vi var beredda på ett överpris och hade gått längre än så här om det hade behövts, sade bröderna.

Svanstedt ny tränare

Affären gjordes slutligen upp på kansliet i Munktell Arena. Stefan Persson hade stannat kvar för att skriva under försäljningspapperna.

– Vem ska träna hästen? Jag kan tänka mig...sade Stefan Persson i en försiktig trevare.

– Nej, tyvärr. Vi har ett annat namn, svarade köparna.

Senare på kvällen avslöjades att bröderna sätter hästen i träning hos Åke Svanstedt på Axevalla där man har fyra hästar sedan tidigare.

Oh Yeah återvänder hem

De 150 personerna som gått samman ur Stall Hälsingland hade bättre lycka med sig på auktionen. Bollnästränaren Peter Eriksson skötte budgivningen och ropade in Oh Yeah för 510 000 kronor.

Årets segerhäst i Rixallsvenskan fick återvända hem till Bollnäs med husse under kvällen.

– Jag var livrädd, helt enkelt livrädd att det skulle bli samma sak som för Stefan Persson! Även i vårt fall blev det lite strid och jag visste bara på ett ungefär vilka det var som bjöd emot. Nu blir det fest i slutet av månaden i Bollnäs för alla delägarna och sedan får vi se vad som händer med Oh Yeah, om hästen ska starta i vinter och så. Nu suger vi på den här karamellen! pustade Peter Eriksson.

Mikael Wikner/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM