V7 är inget för ensam-vinnare

Micke Nybrink om miljonvinnaren

TRAV

Är V7-spel ett jävla skit som vi baxat ända hit?

Värsta travfloskeln?

Jag kan konstatera att den är en av mina favoriter.

Men först full fokus på helgens V75.

En vinnare tog hela V7-potten i lördags. Ganska förvånande att många inte insåg exakt vad det handlade om. Det sades/skrevs bara att sju rätt gav 9,3 miljoner men eftersom personen spelat ”enbart V7” fick han 2,5 gånger 9,3 miljoner, alltså drygt 23 miljoner.

Nyheten som förmedlades var att han är en smart fan som såg till att få extra mycket betalt. Sanningen är en helt annan. Om snubben spelat vanliga V75 hade sju rätt gett 23 miljoner till en vinnare. Man kan liksom bara vinna potten. Om den vasse V7-spelaren, hemska tanke, spruckit i sista, hade han blivit lottlös, noll kronor utbetalt.

Vitsen med ”Enbart V7-spel” är att det måste bli fler än en vinnare, annars är effekten noll. Om, till exempel, två spelare sätter sjuan i lördags och den ena spelat V7 och den andra V75 ger 3,5 rätta rader med sju rätt 6,6 miljoner.

V7-spelaren hämtar ut 2,5 x 6,6 = 16,5 miljoner medan V75-spelaren får nöja sig med 6,6 miljoner plus sexor och femmor (kanske tre miljoner?). 16,5 respektive 9,6 miljoner alltså; inte gånger 2,5 utan ”bara” 1,8. När sex och fem rätt ger massor (som i lördags) är inte skillnaden lika stor. Värre är det när det blir jackpott på femmorna, sex rätt ger 80 spänn och sju rätt 10 000.

Risk att jag är travskadad

Jag kan konstatera att min spalt om travfloskler fick er att fokusera ordengklitt på att mejla in era ”favoriter”. Det finns inte plats att publicera allt men här är ett smakprov på uttryck ni hört eller läst till leda:

Från loppen: ”Nu ska miljonerna fördelas, ser ut som en rund miljon, sitter på leken, de kommer från alla håll, har ett ton i tömmarna, lycka till alla ni som har en kupong i handen, korsdrag i kuponghögen.” Själv gillar jag de här målande travflosklerna, jag kommer i stämning och känner mig hemma. Men jag kanske är lite travskadad?

Den mest missbrukade travtipsklyschan enligt Sportbladets läsare är att ”ta ställning”. Den är många oerhört trötta på. Förlåt – ska sluta med den.

En obegriplig floskel är ”att hamna illa på det.” Vad då PÅ DET? En läsare kallar det för ett språkligt missfoster. En bra häst ”i grund och botten” sågas också. ”Att köra loppen i badkaret” framkallar illamående hos vissa tittare/läsare och ”tar han ledningen är han hästen att slå” anses vara en snillen spekulerar-floskel.

Nog om det, nu laddar vi för V64. Jag tar ställning för en häst som såg ut som en rund miljon senast. Tar han spets är halva loppet vunnet. I grund och botten är han bäst och han vann hemma i badkaret. Senast såg kusken ut att ha ett ton i tömmarna. Dessutom – vinner han blir det korsdrag i kuponghögen.

FAKTA

Veckans tips

1. 6 Sea Victory (Solvalla, V64-1) Vass finne i toppform. Måste tas på största allvar.

2. 9 Madame Nicole (Solvalla, V64-2)Jättefin hittills. Borde ha bra chans att sänka allt.

3. 3 Vendi (Solvalla, V64-3) Ruskigt bra hela tiden. Fint läge. Dags nu