Åkes oro: Loppet kommer för tidigt

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAl75
Åke Svanstedt och Torvald Palema.
TRAV

På tisdag gör Elitloppsstjärnan Torvald Palema årsdebut.

Men tränaren Åke Svanstedt är orolig för det första stora målet för året – Olympiatravet.

– Han är inte lika mycket grundtränad som tidigare år, säger Åke Svanstedt

Åke Svanstedts megastjärna Torvald Palema möter ett mycket beskedligt motstånd på tisdag på hemmabanan Axevalla. Tioåringen får bland annat möta Arras och Star Running och allt annat än seger får ses som ett fiasko. Trots att Torvald Palema hunnit bli tio år gammal siktar Åke Svanstedt på de stora loppen i Sverige i år igen. Första målet är Olympiatravet på Åby den 16 april men tränaren är orolig för hästens form.

– Hästen har tränat på bra och känns fin, men han är inte lika mycket grundtränad som tidigare år. Anledningen är att han var kvar på stuteriet lite längre än i fjol där han har tappats på sperma. Sedan har träningsförhållandena inte varit som bäst, så Olympiatravet kommer lite tidigt tycker jag, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

Han fortsätter:

– Samtidigt är ju hästen tio år och kanske inte behöver lika mycket grundträning som tidigare. Han har gått ett rundbanejobb efter 1.23 över 2100 meter och kändes bra då. Vi får se om han kan komma i form till Olympiatravet.

”Löpglädjen kvar”

Efter årsdebuten på tisdag siktar Svanstedt på att kvala till Olympiatravet antingen på Eskilstuna eller på Bergsåker. Men presterar hästen inte det tränaren vill kommer han avskriva Olympiatravsplanerna.

– Är han inte i tillräckligt bra form för att gå vidare till finalen, då kommer vi inte att prova i något mer försök. Då tränar vi på och siktar på andra större lopp längre fram istället. Han känns i alla fall pigg och fräsch och så här långt ser han ut att ha löpglädjen kvar. Men han är ju som sagt tio år och vi får se om han kan hänga på de övriga elithästarna även i år, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.