Skrällde på V64 – nu är han tillbaka

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Jerry Riordan är populär på travbanan San Siro i Milano, men nu vill han utöka sin satsning i Sverige också. På onsdagen kan han vinna V64-6 med Melton Kronos.
TRAV

En frispråkig amerikan bosatt i Italien som tränar Europas bästa häst och älskar Sverige.

Så kan man kort beskriva Jeremiah James Riordan, eller Jerry som han alltid kallas.

På onsdag kan hans Melton Kronos ordna ny miljonutdelning på V64.

Att få Jerry Riordan att öppna munnen är ingen konst, svårare är det kanske att få honom att stänga den.

Den 53-årige amerikanen flyttade till Italien 1991 och är idag en etablerad tränare med 50 hästar.

Hans utåtriktade personlighet har uppenbarligen gjort att han fått många vänner. Åtminstone på travbanan San Siro i Milano där han hälsar och pratar hjärtligt med så gott som alla han möter i området på innerplan mitt under brinnande tävlingar.

Detta trots att det egentligen är en hektisk dag med fem starthästar och stallets stora stjärna Lisa America i en viktig uppgift.

Men tid verkar finnas ändå och när han får veta att personerna han står inför kommer från Sverige skiner han upp.

– Jag älskar Sverige. Första gången jag flög i hela mitt liv var till Sverige, när vi skulle till Elitloppet 1980 med Chiola Hanover.

– Jag har bara positiva minnen från resan, trots att det inte gick så bra för oss. Hästen alla hejade på var Express Gaxe, men varken han eller någon annan hade en chans mot Ideal du Gazeau som var kungen.

Floppat i Elitloppet

Även om han vid flytten över Atlanten elva år senare valde att bosätta sig på sydligare breddgrader har Riordan varit en regelbunden gäst i vårt land, i synnerhet under just elitloppshelgen.

1993 vann Crown's Invitation - hästen som följde Riordan under flytten till Europa - ett av elitloppsförsöken, men galopperade bort sig i finalen.

2006 blev det en fullträff i Fyraåringseliten genom Frullino Jet och de två senaste åren har hans Lisa America tävlat i Elitloppet, dock utan framgång.

– Nej, det har verkligen varit två floppar, men till slut lyckades vi ju visa er hur bra hon är ändå, säger Riordan och hänvisar förstås till stoets två förkrossande segrar i Sundsvall Open Tror och Åby Stora Pris under sensommaren.

Repris på miljonskrällen?

Men det här handlar om en annan häst.

Fyraårige Melton Kronos som följde med Lisa America under turnén i Norden, men till skillnad från Europas nykrönta travdrottning har stannat kvar.

15 september presenterade han sig på allvar för den större travpubliken genom att överraskande spurta hem ett försök till Solvallaserien och skjuta upp V64-utdelningen över tre miljoner kronor.

Det följdes upp med ännu en triumf på Örebro innan han i sin senaste start i Norge fick nöja sig med fjärdepriset.

– Jag har haft förhoppningar på honom hela tiden eftersom han är väldigt välstammad. Hans mamma var i min träning och hade stor talang, men hade tyvärr ett kroniskt fel i halsen som gjorde att hon aldrig kom till start.

– Melton har alltid varit snabb, men jag måste ändå erkänna att jag är lite överraskad att han lyckats så bra i Sverige. Han kommer verkligen till sin rätt banorna hos er som är bättre doserade, framförallt trivs han perfekt på Solvalla.

Kommer med fler hästar nästa år

På onsdag är det ännu ett försök till Solvallaserien som gäller. Melton Kronos startar med nummer tio och precis som vid skrällvinsten för två månader sedan är loppet placerat som sista V64-avdelning. Motståndet är som sig bör skarpt med några av Sveriges bästa fyraåringar på startlinjen.

– Det blir säkert tufft, men min häst ska vara bättre nu än i Norge senast eftersom han hade haft en paus inför det loppet. Då fick han stryk av 12 I Won't Dance och jag misstänker att det är en bättre häst än min, men den har ju ett ännu sämre läge än oss så det är väl inte otänkbart att Melton kan överraska igen.

Oavsett hur det går för Melton Kronos på onsdag är det troligt att vi kommer att se ännu mer av Jerry Riordan i Sverige nästa år.

– Det kan jag nästan lova, och då kommer jag med fler hästar. Det som gör att jag tycker så mycket om att tävla i Sverige är att det är så "rena" lopp. Att det är ärligt och att man inte behöver oroa sig för vad personen i stallet bredvid sysslar med...

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM