Kusken: Det här är min största seger

Foto: Lars Jakobsson
En jublande Kjell Brandt kunde efter segern med Middle East konstatera att han för första gången tagit hem ett sexsiffrigt förstapris.
TRAV

– Det är inte varje dag man kör in en "hundring". Jag tror aldrig det har hänt.

Att Kjell Brandt var på strålande humör efter att ha gasat ifrån motståndet med sin ögonsten Middle East var inte konstigt.

Det innebar nämligen karriärens största segercheck.

När Kjell Brandt och Middle East vann V64-lopp i mitten av september gjorde man det som minst spelade i fältet och drog upp utdelningen över tre miljoner kronor.

Den här gången var spelarna med på noterna när Solvallas publikfavorit tryckte plattan i botten från start och nästan såg ut att skrämma Åke Svanstedt bakom favoriten Casino Chip att ge ifrån sig ledningen.

Full gas blev det även sista halvvarvet då Brandt gav alla som sprungit på innerspår chansen att komma loss, men retfullt enkelt åkte ifrån på för årstiden strålande 1.12,6a/1 640 meter autostart.

– Det var första gången jag startade honom med bara en veckas mellanrum. Visst var jag lite orolig, men hästen har varit så mjuk och smidig att jag tyckte det borde fungera. Och det gjorde det ju verkligen, kommenterade en mycket lycklig Brandt på väg från dopingstallet en knapp halvtimme efter segern.

Många gratulationer

Segern som åtminstone sett till prispengarna är hans största i karriären.

– Ja, det måste det vara. Jag vann två V75-lopp med Distant Thunder 2002, men då hade man inte höjt prispengarna ännu. Det är ju verkligen en skön gräns att få spräcka.

Och att han inte var ensam om känna glädje över det fanns det bevis på.

– Jag har 14 meddelanden och fem missade samtal på telefonen. Det värmer att se att andra bryr sig om när man lyckas, sade Kjell Brandt som nu kan ställa in siktet mot en ännu fetare prischeck.

– Nu är vi ju klara för V75-finalen på Annandagen, det blir verkligen något att ladda mot.

Toppinsatser i Solvallaserien

En helt annan vana när det gäller stora segrar har Stig H Johansson.

Han såg också till att knipa kvällens fetaste slant genom I Won't Dance som för Erik Adielsson spurtade hem sista försöket av Solvallaserien efter en rafflande upploppskamp mot Sanity.

Även här blev segertiden anmärkningsvärd för att vara en nollgradig novemberkväll, 1.13,4 över full distans.

Att bida sin tid långt ner i kön visade sig för övrigt vara en ovanligt lyckad taktik. Robert Bergh bakom Omelette och Åke Lindblom med I Saw You satt båda till synes hopplöst sist halvvägs in i sina lopp, men blåste förbi motståndet i vida spår till slut.

Kanske önskade Lindblom i efterhand att han skulle ha gjort samma sak med Merriment. Denne forcerades tidigt främst från tillägg och drog sig trött. Ur räckan av hästar liftat med bakom höll Love Above farten bäst för Björn Goop.

Solvallas regerande kuskchampion blev därmed dubbelsegrare på V64 eftersom han tidigare anfört från start till mål med stallets egen Next to None Sib, som stod pall föredömligt trots elak press på vägen.

En favoritseger som hjälpte till att hålla nere V64-utdelningen till 47 040 kronor.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM