Goops kritik: Sitter med armarna i kors

Foto: ALN
TRAV

Efter den heta debatten om travbanornas skick.

Nu får de styrande inom svensk travsport kritik av stjärnkusken Björn Goop.

– Förbundet och ATG lägger armarna i kors och tycker allt är travbanans ansvar, skriver Goop i sin krönika i Sportbladet.

Under de senaste månaderna har det varit en livlig debatt om travbanornas skick i Sverige. Många experter och aktiva menar att klassen på banorna är för dålig och en bana som fått mycket kritik är Solvalla.

Nu ger sig även landets segerrikaste kusk, Björn Goop, in i diskussionen. Han menar att banarbetarna jobbar hårt – men kritiserar ATG och Svensk Travsport.

– Spelarna spelar enorma summor och ägarna lägger massa pengar på sina hästar för att de sedan får springa på banor som gör att de tar skada. Men förbundet och ATG lägger armarna i kors och tycker allt är travbanans ansvar, skriver Goop i sin krönika.

I krönikan har Goop flera olika förslag som ska göra travtävlingarna bättre för hästar, kuskar och spelare.

– Ena alternativet är att vi bara kör trav på Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker från mitten av november till mitten av mars. Då borde alla övriga banor spara pengar och ATG kan lägga mer pengar på att koncentrera sig på att ha bara fyra banor i riktigt bra tävlingsskick.

”Stäng Solvalla”

Han vill även att huvudstsdsbanan ska ta ett uppehåll efter Elitloppet.

– Sedan kanske Solvalla skulle kunna stängas efter Elitloppet i maj till augusti, och Åby hålla stängt efter Kungapokalen i maj till Åby Stora Pris i september. Likaså kanske både Jägersro och Bergsåker kan ha stängt på sommaren till förmån för sommarbanor. Jag vet att detta är en drastisk ide som kommer att möta stor kritik och kanske inte ens är genomförbar. Men samtidigt så måste vi börja tänka om i vårt tävlingsschema om hästarna tar skada.

”Låt dem utbilda”

Två banarbetare som under många är blivit hyllade är bröderna Håkan och Jörgen Johansson på Halmstadtravet. Nu vill Björn Goop att bröderna ska lära ut sina kunskaper.

– Mitt andra alternativ är kanske mer lätt att acceptera. I Halmstad finns två av världens bästa banskötare i form av bröderna Johansson. Låt dem utbilda övriga landets banskötare i material, kunnande och banhantering. Kanske till och med låta dessa två personer dagen innan V75- tävlingar ta ansvaret för att banan ska vara i toppskick fram till start, skriver Goop i Sportbladet.