Goop: Spöet behövs för att undvika olycka

Foto: ALN
Björn Goop.
TRAV

En statlig utredning ser just nu över djurskyddet bland tävlingshästar och användandet av körspöet.

Risken finns att man vill stoppa användningen av spöet – något som får stjärnkusken Björn Goop att reagera.

– Körspöet behövs som dirigentpinne för att korrigera hästen och undvika olyckor, skriver Björn Goop i sin krönika.

En statlig utredning ska fram till i vår se över djurskyddslagen. Bland annat kommer man att titta på träning och tävling med djur. En av frågorna som med all säkerhet kommer att tas upp är användningen av spö inom travsporten. Risken finns att det dyker upp förslag att förbjuda körspöet helt.

– Det har varit ett antal fall som media, allmänheten och även politiker reagerat på. Spöfrågan är en viktig fråga rent generellt. De kommer att titta på djurskyddet och då är det väldigt lätt att att de kommer in på spöfrågan. Det har diskuteras mycket i de grupper som finns med runt den här utredningen. Det finns ett tryck mot dem som jobbar med utredningen att begränsa eller förbjuda spöanvändningen, berättar Göran Åkerström, överveterinär på Svensk Travsport.

”Körspöet behövs”

I sin krönika i Sportbladet skriver Björn Goop om användandet av spö. Han menar kuskarna med hjälp av spöet kan stoppa olyckor och är kritisk till ett förbud.

”Min åsikt är väldigt bestämd i frågan. Körspöet behövs som dirigentpinne för att korrigera hästen och undvika olyckor. Det norska systemet med förbud mot körspö i lopp är en säkerhetsrisk och absolut inte något bättre djurskydd”, skriver han.

”En djurskyddsfråga”

Göran Åkerström förstår Björn Goops resonemang, men menar att kuskarna måste vara försiktiga när de använder spöet.

– Jag är av den uppfattning att spöfrågan är en djurskyddsfråga, men även en säkerhetsfråga. Det är inte bara svart eller vitt. Jag såg personligen en situationen på Solvalla för några veckor sedan där Erik Adielsson tack vare ett spö redde ut en situation som var oerhört nära att resultera i en olycka. Han använde spöet på rätt sätt och manade på hästen att gå framåt när den hade bromsat upp.

– Det här ställer oerhörda krav på utövarna om de ska få behålla spöet. Ska samhället tycka att det är okej med spöet måste man vara ansvarstagande och använda spöet på rätt sätt. Vi måste förstå att omvärlden har en kritisk syn på användandet av spö, säger Göran Åkerström.

ARTIKELN HANDLAR OM