– Det största jag har varit med om

Foto: Lars Jakobsson
Torbjörn Jansson och Jerry Riordan firar sedan Lisa America vunnit Grand Circuit.
TRAV

Torvald Palema är inte längre bäst i Europa.

Den svenska stjärnan var en skugga av sitt bästa i Nationernas Pris i Milano.

Därmed tvingades han lämna över Grand Circuit-titeln till Lisa America med Torbjörn Jansson i sulkyn.

– Det här är det största jag har varit med om, förklarade italienskans tränare Jerry Riordan.

Det sägs att ingen minns en tvåa.

Den här regniga söndagen i Milano kunde inget vara mer fel.

Trots att Lisa America var chanslös att stå emot fransyskan Olga du Biwetz rykande avslutning var det hon, Jerry Riordan och Torbjörn Jansson som fick de stora hyllningarna på travbanan San Siro.

Anledningen var att man genom att besegra Torvald Palema säkrade totalsegern i storloppsserien Grand Circuit som sträcker sig från Prix de France i februari till Nationernas Pris i november.

Titeln som också brukar kallas Europamästare.

– Jag känner mig oerhört stolt. Jag har tränat både hennes mamma och hennes mormor så det är en väldigt speciell häst för mig. Det finns många hästar som kan vinna ett storlopp, men att ta hem Grand Circuit är något mycket finare. Vi har verkligen gjort allt för att nå hit och tävlat i Frankrike, Norge, Sverige, Finland och nu hemma i Italien. Även om vi kom tvåa i dag har jag aldrig känt mig mer som en vinnare, berättade Lisa Americas amerikanske tränare Jerry Riordan som efter många år i Italien äntligen fått fram en riktig superstjärna.

Torvald kroknade totalt

Annars såg det för en minut ut som att Torvald Palema skulle kunna försvara sin titel från i fjol.

En futtig poäng var det enda som skiljde den italienska nykomlingen och den svenska veteranen inför söndagens uppgörelse på San Siro-banan i Milano och klart var att seger i loppet också skulle ge GC-titeln.

Spårlottningen hade utfallit till hemmafavoritens fördel, men 500 meter in i loppet var rollerna ombytta.

Då hade nämligen Åke Svanstedt lyckats med sin fräcka taktik från till synes hopplösa spår tolv och placerat Torvald som tvåa i andraspår, kloss i rygg på sin antagonist.

Med sådana loppscenarion brukar den hyperspeedige nioåringen vara oslagbar över upploppet, men denna dag var det något som fattades.

Kanske var det den långa resan, kanske den regnplågade banan som tvingade hästen att tävla med tåskor på bakhovarna.

Svenskhoppet föll nämligen som en sten genom fältet sista 300 meterna och tvingades för första gången på 2,5 år kliva av en tävlingsbana utan prispengar.

Lika tungt såg det ut för det förhoppningsfulla ägarparet Jan och Gertie Folgård som knappt halvtimmen senare lämnade San Siro i en taxi tillsammans med Åke Svanstedt.

Illa gick det även för Nils Enqvists titelförsvarande Opal Viking som togs ur loppet efter att ha blivit hängande i tredjespår hela vägen.

Champagne fick upp humöret

Däremellan hade det firats dubbelt på banan.

Först franskt genom Fabrice Souloy som fick se sitt veteransto Olga du Biwetz vissla förbi motståndarna på nya löpningsrekordet 1.12,1a/2 100 meter i händerna på kollegan Jean Michel Bazire och inkassera förstapriset på cirka 1,7 miljoner kronor.

Sedan svenskt-italienskt eftersom Lisa America sänkt ledande Lana del Rio och tappert hållit ifrån sig övriga fältet för Torbjörn Jansson, som direkt efter loppet verkade besviken över förlusten, men inte kunde låta bli att ryckas med i segeryran då Jerry Riordan sprutat ner honom med champagne.

– Man vill ju alltid vinna, så är det. Men jag måste säga att hon gjorde ett fantastiskt lopp igen, kommenterade Torbjörn som efter sina framgångar med Lisa America i Sverige flugit ner enbart för denna styrning.

Förutom äran att kunna kalla sig Europas bästa häst och prispengarna för andraplatsen fick Lisa America drygt en miljon kronor för segern i Grand Circuit.

Och nu väntar nya utmaningar.

– Nu ska vi förbereda henne för Frankrike och Prix d'Amerique. Visar hon sig redo för det så startar vi där, annars älskar jag henne lika mycket ändå, summerade Jerry Riordan.

Robin Johansson /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM