Därför floppade Åkes superstjärna i Italien

TRAV

Efter Torvald Palemas flopp i Italien.

Nu får Åke Svanstedts stjärna vintervila – och ska tappas på sperma.

– Jag hoppas att Torvald kan komma ut och årsdebutera på tävlingsbanan i slutet av mars eller i början av april, säger Svanstedt på sin hemsida.

Foto: Kanal75

Åke Svanstedts stjärna Torvald Palema har ett fantastiskt år bakom sig då han på 14 starter tjänade 6,2 miljoner kronor. Men trots framgångarna var 2009 ett mycket bättre år för hästen då han sprang in 9,3 miljoner och bland annat vann Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial.

I söndags startade Torvald Palema i Nationernas Pris i Milano men slutade oplacerad. Åke Svanstedt hittade bra igenom från start och fick en bra löpning i andraspår. Men när drog ihop sig över upploppet var Torvald Palema stinglös och hade ingenting med segerstriden att göra. Nu var hästen nedsatt av något och kunde inte prestera sitt bästa på San Siro-banan i Milano.

Avelsarbete

Efter loppet i Italien väljer nu Åke Svanstedt att låta sin häst gå till vintervila. Torvald Palema kommer de närmaste veckorna vara på stuteri Palema där han ska tappas på sperma för att verka i aveln nästa år. Åke Svanstedt räknar med att starta sin häst en bit in på 2011.

– Det blir en viloperiod nu och det är precis samma upplägg som i fjol. Runt nyår börjar vi sedan så smått att träna honom igen med motionskörning och sedan ökar vi på intervalljobben successivt. Jag hoppas att Torvald kan komma ut och årsdebutera på tävlingsbanan i slutet av mars eller i början av april, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

Nationernas Pris vanns istället av veteranstoet Olga du Biwetz som vann tillsammans med Jean Michel Bazire. Förstapriset var 1,7 miljoner kronor och segertiden blev 1.12,1 över 2 1000 meter vilket är nytt löpningsrekord.

ARTIKELN HANDLAR OM