Tarzan: Omöjligt att slå Maharajah

Foto: ALN
Stefan Melander och Iceland vann gulddivisionen i lördags. Men denna vecka tror tränaren inte på seger med sin stjärnhäst.
TRAV

Det är upplagt för en superduell på V75.

I ena ringhörnan Maharajah – i den andra Iceland.

Men Icelands tränare har redan gett upp segertankarna.

– Det är nästan omöjligt, han måste vara 20 meter bättre än Maharajah, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

I maj vann sexårige Iceland Elitloppet på Solvalla tillsammans med kusken Johnny Takter. Efter loppet blev hästen mystiskt skadad och hans karriär var hotad. Men hästen tog sig tillbaka och i lördags vann han gulddivisionen på Eskilstunas travbana överlägset från ledningen. Den gången körde tränaren, Stefan Melander, direkt till ledningen och sedan kunde ingen utmana hästen som stack ifrån sina motståndare över upploppet.

– Han var fin och börjar komma igång nu, det känns så. Han var jättefin och allt verkar perfekt. Han värmde kolossalt bra och kändes fruktansvärt fin. Sen är värmning en sak och lopp och form en annan, men han är på rätt väg i alla fall, säger Stefan Melander.

Inför segerloppet senast bedömde Melander hästens form till 66 procent. Efter segern tror han nu att formen är ännu lite bättre.

– Han är på rätt väg och är väl uppe på 76,66 procent i form nu då.

Mardrömsspår

På lördag får travpubliken återigen stifta bekantskap med stjärnhästen då han startar på V75 i Gävle med 300 000 kronor i förstapris. Den här gången får hästen möta Stefan Hultmans fixstjärna Maharajah som enligt vissa experter är landets, och världens, bästa häst. Maharajah lottades till spår sju bakom startbilen, men har spår sex nu då Dust All Over blivit struken. Iceland däremot drog nitlotten då han fick spår tolv.

– Det är ju så i alla lopp, det är ett nummerspel och någon måste ha spår tolv, så är det ju. Det är klart att det inte är oschysst lottat. Jag säger som Kjell P Dahlström: jag är i alla fall kvar på banan.

Kan ni besegra Maharajah?

– Nej, jag får nog vänta med att slå honom när min häst börjar komma i form. Det är som jag alltid sagt att form slår klass. Maharajah joggade i mål senast och såg kusligt bra ut. Stefan ”handlarn” Hultman har sin häst i bättre ordning än vad jag har och han står bara och flinar hela tiden, han är ruggigt nöjd. Klart han ska vara glad, han är fin hästen.

Har du gett upp helt?

– Han ska vara 20 meter bättre än Maharajah och bakspår är svårt alltså. Har man tolv så är man utelämnad till de andra, det är för knepigt. Jag tror att det blir svårt den här gången, det går inte att vrida på och tro att man ska slå honom med tredjespår, vi får säga nästa gång. Jag tror nästan att det är omöjligt. Han hade haft lite chans om han hade haft spår invändigt och kunnat fånga upp honom, nu är Maharajah en ganska klar vinnare.

– Ring till Örjan Kihlström, han har kört båda hästarna så han är nog ganska säker att han ska vinna. Han har sagt att Maharajah är den värsta häst han kört, men han har aldrig kört Scarlet Knight så…

Iceland tävlar bäst med helstängt huvudlag, hur utrustar du honom den här gången?

– Det får han bestämma själv efter värmning, han brukar säga det till mig. Jag har bra kommunikation med honom och han blinkar till mig.

Du har även Fraternity Party i V75-7, är det något för spelarna?

– Party har alltid något att skylla på, jag var lite sur på honom att han galoppera senast. Han känns jävligt fin hästen men det är dumt att han ska hitta på sådana där tokerier. Han har mycket bra form och känns jättefin, men det är bra hästar med, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

ARTIKELN HANDLAR OM