Hultman: Maharajah känns helt oslagbar

Foto: ALN
TRAV

Experterna tror att han är stenklar.

Motståndarna lägger sig på rygg.

Alla tror på Maharajah – inklusive tränaren Stefan Hultman.

– Han känns oslagbar, säger Hultman till Trav365.

Stefan Hultmans femåring Maharajah fortsätter att rada upp segrar. Senast krossade han meriterat motstånd från utvändigt ledaren – trots att formen är långt ifrån på topp.

I dag får travpubliken återigen se landets stora snackhäst på banan då han startar i V75-3 på Gävletravet. Maharajah inleder från spår fem bakom startbilen (har spår sju men två är strukna invändigt) och får hårt motstånd av Local Conch och elitloppsvinnaren Iceland. Men efter segern senast verkar landets experter eniga: Maharajah går inte att slå, han är oslagbar. TV4-profilen Thomas Nilsson sa tidigare i veckan att Maharajah är en klar spik på V75 och efter de senaste veckornas uppvisningar håller tränaren Stefan Hultman med.

– Han vann hur lätt som helst senast och hade mycket krafter kvar enligt Örjan Kihlström som körde. Det var imponerande senast hur han kunde slå de andra så enkelt. Han var inte ett dugg trött och jag tror att han hade 78 i puls efter loppet. Örjan sa att han bara satt och åkte. Han har tagit loppet på ett mycket bra sätt och ska vara ännu bättre nu, jag tror han är tio procent bättre nu. Han har gått framåt rejält och kommer vara riktigt bra på lördag, säger Hultman.

”Svarar enormt”

Stefan Hultman har för längesedan gått ut med att huvudmålet är Prix d'Amerique sista söndagen i januari. Hultman planerar matchningen helt efter det och formen är ännu inte på topp.

– Maharajah blir stadigt bättre och han svarar enormt på de lopp han får. Jag kör mer intervaller med honom nu och han ser mer ut som en tävlingsindivid nu, för ett par månader sedan såg han ut som en fölmärr nästan. Det är fortsatt en bra bit kvar innan vi ska till Frankrike men han börjar närma sig hur han ska se ut då.

Maharajah leker med motståndarna trots att toppformen är långt borta, hur är det möjligt?

– Han är inte som alla andra den här hästen. Jag ber till gud varje morgon att han ska vara frisk och att han inte ska få en helikopter i huvudet, det är en jäkla häst. Man får bara en sådan här häst en gång i livet.

Hur ser du på loppet?

– Det blev bra att han blev nerstruken två spår, det är bara att hoppas att banan blir bra men vad jag hört ska den bli det. Det är inte kul att starta på betongbana. Den får gärna vara lite tung, bara den är mjuk och fin. Han brukar få dödens för det ska ju alltid vara någon som ska svara. Men han trivs där och krigar mot hästarna invändigt. Det är ett fantastiskt fint lopp och det är otroligt att vi kan hålla så här bra klass på gulddivisionen under vintern. Men vi har världens bästa hästar i Sverige och det är inte konstigt att de här kanonerna möts ibland.

Vem av de andra hästarna har du mest respekt för?

– När ”Marre” startar funderar jag inte på det, då funderar jag bara på att han är i sunda vätskor. Jag brukar inte fundera på motståndet, så är det faktiskt. Det är bara att hoppas att det kommer mycket folk till banan för att se fin travsport, det är inte varje dag man får se elitloppsvinnaren och Maharajah.

Alla säger att han är oslagbar, tror du det?

– Ja, jag är dum om jag går emot men ingen är oslagbar. Men när man sitter och kör honom hemma så känns han oslagbar men jag har varit med för länge och vet att större favoriter än han har fallit. Men han känns helt grym.

Känner du någon press?

– Jag vet hur det blir om han skulle bli tvåa, då blir han sågad. Men det är något man får leva med, det är kul att få ha en sådan här häst i stallet. Jag lägger ner mycket energi på honom och försöker få ut det bästa, det är inte kul om en storfavorit torskar för många blir ledsna då, men jag funderar inte på det nu. Just nu funderar jag på hur kul det ska bli att åka hem från Gävle, säger Stefan Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM