Efter olyckan – nu är travprofilen tillbaka

TRAV

Drygt tre månader vid sidan av banan spelade ingen roll.

När Erik Berglöf gjorde kuskcomeback på Axevalla i tisdags blev det seger direkt.

– Det har varit jobbigt och tog längre tid än jag trodde, men nu känns det jäkligt skönt att vara tillbaka, säger Berglöf som skadade sig i en olycka i somras.

På söndagen jagar han nya segrar på Åby som lockar med jackpotgratinerad V65-omgång och en världsstjärna som dragplåster.

Foto: ALN
Erik Berglöf.

Det var på Åmål 2 augusti som olyckan var framme.

Hästen Ginas Star började slå bakut och Erik Berglöf kastades ur sulkyn.

Ett brutet nyckelben och en avsliten sena i ett knä blev resultatet, där den senare skadan visade sig mest efterhängsen.

– Brutit nyckelbenet har jag gjort flera gånger, det går över. Men senan har tagit tid eftersom den måste tänjas ut igen. Nu kan jag böja benet 70 grader mot 130-140 som är normalt. Det räcker för att sitta i sulkyn, men hästarna måste stå helt still då jag ska av och på eftersom jag haltar och absolut inte kan springa, berättar Berglöf som lyckats hålla sig i form trots sin orörlighet.

– Jag har gått hos sjukgymnast och gör det fortfarande två gånger i veckan. Det blir mycket simning så om någon spelare är orolig att jag lagt på mig vikt kan de vara lugna. Jag håller mig runt 80 kilo som tidigare.

Spel var det. Det vankas alltså jackpot denna fars dag och Berglöf har förhoppningar om att den snabbt återfunna segerformen ska hålla i sig.

– Jag hoppas att jag har en vinnare i alla fall.

Hälsar på Copiad

Men det är inte 3 Next Tee (V65-1) som åsyftas. Sjuåringen hade ett strålande 2008 med sju segrar på 15 starter inklusive en triumf inom V75. De två senaste säsongerna har det gått betydligt tyngre.

– Och nu möter han ju världens kanske bästa häst, säger Berglöf och menar förstås superstoet 6 Mathilde Tröjborg som ger omgången ytterligare en dimension ur sportslig synvinkel.

Flemming Jensens häst har krossat motstånd i Danmark, Frankrike och Sverige de senaste månaderna och rundar nu av sin fantastiska säsong.

Berglöfs förhoppningar att spräcka hennes långa segerrad är förstås obefintliga.

– Min häst har haft överträningssymptom och kastrerats. Jag tycker att han är lite på rätt väg igen, men han har haft halsproblem sista dagarna så vi ska kolla upp att han är helt frisk innan start. Hur som helst har han givetvis ingen vinstchans.

Överträningssymptom innebär att en häst får för mycket röda blodkroppar och var för övrigt det som drabbade Berglöfs stora stjärna Copiad under slutet av karriären.

– Ja, tyvärr, det var därför han fick lägga av, minns Erik som fortfarande har full koll på hästen som gav honom dubbla elitloppsvinster 1994-95.

– Han går i hagen ihop med en liten ponny hos sin ägare Trygve Kraft. Jag åker ofta förbi där med bilen och det gör mig alltid på glatt humör då jag ser att hästen mår så bra trots att han blivit 20 år.

Stallets bästa häst slår till?

Tillbaka till Åby där stallet även startar 8 Crazy Love A.F. (V65-5) som kommer från färsk seger i Norge.

– Men det var ett väldigt billigt lärlingslopp som man inte ska dra för stora växlar på, förklarar Berglöf som inte heller här har några direkta segerfunderingar.

– Inte från det här spåret, det ser svårt ut. Det lutar åt att jag backar ner i kön och hoppas på en slant.

Det var sannerligen inte mycket till glädje för spelare som jagar vinnare i jakten om söndagens fyra miljoner kronor i sexrättspotten.

Men Berglöfs sista kort 9 Fly High Kemp (V65-3) är betydligt starkare.

– Det kan vara en vinnare. Hon har varit hela året, men var lite sämre senast och behandlades efter den starten. Jag körde fort med henne i onsdags och då var hon väldigt alert och fin, berättar Berglöf om hästen som vunnit sju av 13 lopp under säsongen.

– Jag hoppas att banan blir fin så att vi kan köra henne utan skor den här gången, hästen blir klart vassare då. Tyvärr kan hon inte utnyttja sin startsnabbhet härifrån, men två kvicka ryggar och open stretch är förutsättningar som passar. Hon är stallets bästa häst för dagen och ska vara med och göra upp om det här.

För Erik Berglöf själv väntar ytterligare några veckor av rehabilitering innan han är helt återställd, men nästa fas av simträningen låter betydligt trevligare.

– Ja, det räknar jag med. Den tar vi nämligen i Thailand på semestern nästa vecka.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM