Lokets succé: Tjänat 1,7 milj på sin hobby

TRAV

För ett och ett halvt år sedan köpte Leif ”Loket” Olsson hästen Local Conch.

Nu har hästen tjänat 2,6 miljoner kronor – och nästa år siktar ägaren på Elitloppet.

– Det är en fantastiskt bra häst, jag är inte ett dugg överraskad, säger ”Loket”, till Trav365.

Tv-profilen Leif ”Loket” Olsson har ett enormt trav- och hästintresse och är delägare i 22 travhästar runt om i landet. Olsson äger ingen häst själv utan deläger hästarna tillsammans med flera olika kompisar.

För ett och ett halvt år sedan köpte ”Loket” den sjuårige hästen Local Conch. Hästen var då en helt okej travare – men långt ifrån någon stjärna.

Efter köpet har hästen haft en fantastisk utvecklingskurva och under de senaste två åren har hästen sprungit in två miljoner kronor vilket innebär en rejäl plusaffär för ”Loket”. Hästen har sprungit in ungefär 1,7 miljoner kronor sedan ”Lokets” bolag köpte sjuåringen. Utöver Local Conchs framgångar gör de flesta av tv-profilens hästar succé och ”Loket" tjänar en del pengar på sina hästar.

I lördags vann hästen gulddivisionen på Gävletravet med 300 000 kronor i förstapris. Local Conch var då överlägsen från ledningen och utklassade superstjärnan Maharjah med 30 meter.

– Det var fantastiskt roligt, jag är bara besviken att man inte åkte dit och kollade på loppet. Jag skulle till Båstad på söndagen och tyckte att det var långt att köra fram och tillbaka. Men hade jag vetat att han skulle vinna hade jag åkt, säger Olsson.

Sågar Maharajah

I och med Local Conchs seger sprack de flesta spelare på V75 då Maharajah föll som jättefavorit. Men Leif ”Loket” Olsson är inte ett dugg förvånad över segern – han tycker Maharajah är en överskattad häst.

– Det var ingen överraskning för mig, det är en fantastiskt bra häst. Jag trodde vi skulle ha bra chans. Alla ”tjötar” om Maharajah hela tiden, det surras som fan om den men den har väl aldrig varit fräsch? Vad är det för häst? Stig H sa i tv att han skulle vinna hur lätt som helst oavsett hur loppet skulle bli kört men hästen är för upphaussad. Alla tror att den ska vinna Prix d'Amerique, men hur ska en häst som aldrig startar kunna vinna Prix d'Amerique?

Efter Local Conchs storseger i lördag spänner nu ägargänget bågen. Nästa år finns de riktigt stora loppen i tankarna.

– Nästa år ska han kunna vara med i de stora korta loppen, Elitloppet och Åby Stora Pris är inte omöjligt för det är en kanonhäst.

Hur följde du loppet i lördags?

– Jag såg det på ATG-live men var inte ett dugg nervös. Vi hade tidernas chans i ledningen och det var mycket bra.

Köper bara dyra hästar

Av de 22 hästar ”Loket” är med och deläger är Local Conch just nu den klart bästa. Men det finns många intressanta hästar i tv-profilens ägo.

– Vi köpte en till häst häromdagen. Den heter Oliver Twist och vann på Solvalla för någon vecka sedan. Den var dyr men alla vi köper är dyra. Jag tycker att man ska köpa dyra hästar, annars är det ingen idé. Vi ska göra en start i silverdivisionen, sedan ska vi testa Frankrike.

Vad har du mer för hästar?

– Caddie Eagle är den som är näst bäst. Sedan är jag med på Liberty Lane som ska starta på lördag men som tyvärr fick tolftespår. Sedan har vi en tvååring som heter Enthrone som kan vara en världshäst. Den kan vara hur bra som helst, det vet man inte. Den kan duga bra under treåringssäsongen. Excella som tränas av Fredrik Persson är jävligt fin, sen har jag en häst hos Roger Malmqvist som jag inte ens vet vad den heter. Peter Untersteiner har GöstaVille Håleryd. Vi har många hästar som kan bli riktiga kanoner så det ser intressant ut, säger Leif ”Loket” Olsson till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM