Här är nya löftet i Svanstedt-familjen

Foto: ALN
Rickard och Åke Svanstedt.
TRAV

Hans pappa är landets bästa travtränare och brorsan satsar på travsporten.

Nu ger sig även Rickard Svanstedt, 22, in i travbranschen.

– Jag började jobba i farsans stall efter högskolan, nu lär jag bli kvar här ett tag, säger Svanstedt.

Åke Svanstedts hästar går som tåget för dagen och stjärntränaren vinner lopp i stort sett varje dag. Tidigare har Åkes son, 24-årige Anders, satsat på travsporten. Anders har bland annat jobbat i USA som försteman i Jimmy Takters stall. Nu är Anders anställd hos sin pappa och kör ofta stallets hästar. Nu har även Anders yngre bror, Rickard, 22, gett sig in i travbranschen. Rickard har aldrig haft något större travintresse men i slutet av högskoletiden jobbade han extra hos sin pappa och fastnade direkt.

– Det var för ett år sedan jag var med och körde lite hästar för att tjäna lite extra pengar. Det var lite konstiga tider i skolan och då åkte jag till gården efter skolan och till slut var jag mer här på gården än i skolan. Sen när jag slutade högskolan fick jag anställning, säger Rickard Svanstedt.

Just nu jobbar Rickard heltid i stallet som hästskötare och hans bästa passhästar är Boman och The Man. Under söndagen körde Rickard sitt andra lopp – och slutade tvåa efter en bra spurt av hästen Nelli Cobell som var hårt anlitad av spelarkåren.

– Jag ville vinna så klart men det blev lite för långt fram. Det gick så sakta i inledningen av loppet och jag hade gått på tidigare om jag känt att det gick så sakta. Sedan gick hon riktigt bra till slut, det gick ruskigt fort sista 500 metrarna. Det får man vara nöjd med.

Hur är det att köra lopp?

– Det är kul, det är kul när man får köra så fina hästar som den igår. Det är tävling och det är det som är roligt. Jag har hållit på med lite allt möjligt men nu är det bara trav, man hinner inte med så mycket annat.

Vad är det som lockar med att vara hästskötare?

– Vet inte, det är väldigt fritt och man får vara ute, det är både på gott och ont. Just nu är det inte så skönt ute kanske, men det kommer en sommar sen också. Jag jobbar på här nu och hoppas att jag får köra lite lopp.

”Var inte alls hård”

Svanstedts andraplats på Åbytravet kostade kusken två veckors avstängning för felaktigt bruk av körspö. Något kusken reagerar på.

– Jag tycker inte att jag var yvig eller hård. De har sagt att de ska vara lite hårdare mot travets talanger men det var många som blev förvånade då jag sa att jag blev avstängd. Men nu vet jag vart gränsen går så jag får ta det lite lugnare i framtiden.

När kör du lopp nästa gång?

– Jag kör Fizz de Zeun på lunchtravet på onsdag, det är min egna passhäst. Det ska bli kul. Vi har spår åtta bakom startbilen och vi får försöka glida med och ta pengar. Det verkar som att han börjar komma lite i form, men det har inte gått bra med den här hästen hososs. Han känns fin i träningen, stark och rejäl. Det hade varit kul att vinna, säger Rickard Svanstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM