– Maharajah vinner inte Prix d'Amerique

Foto: KANAL75
TRAV

Maharajah föll som jättefavorit på V75 i lördags.

Nu tvivlar TV4-experten på hästen inför världens tuffaste travlopp – Prix d'Amerique.

– Han får det tufft mot fransmännen, man vinner inte på beställning, säger Forsgren.

Solvallahästen Maharajah var jättefavorit i lördags på Gävletravet och alla förväntade sig seger. Hästen var spelad till 13 för tio och tränaren Stefan Hultman trodde på mycket bra chans.

Men Maharajah sågs aldrig med segerchans då han hamnade illa till från start samtidigt som värste konkurrenten Local Conch drog i ett hårt tempo i ledningen.

Maharajah spurtade okej från kön och slutade femma – men agerade långt under normal nivå. I januari avgörs världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique i Paris och det är ett av få lopp som Stefan Hultman inte vunnit som travtränare. Hultman har haft det franska storloppet i sikte under en lång tid och gör allt för att få Maharajah i toppform till dess.

”Inte oslagbar”

Efter lördagens förlust är TV4-experten och kusken Lennart Forsgren skeptisk till Maharajahs chanser i Prix d'Amerique. Enligt Forsgren har Maharajah flera svagheter som han fälla honom.

– Vi har själva målat upp en oerhörd bild av den här hästen som oslagbar, men det är han inte. Det som gör att han inte är oslagbar är att han inte har någon vidare startsnabbhet, han är halvdålig ut. Då innebär det att han hamnar för långt bak och sedan har han en aktion som inte passar på alla banor. Vi väntar på att Hultman ska köra honom barfota, då får vi se om han blir lite mer explosiv i sin gång och om han blir lite effektivare, säger Forsgren.

Vad tycker du om hästens insats i lördags?

– Oavsett vad det är för hästar så är det inte bara att gå ut och runda dem, det är inte så enkelt. Örjan Kihlström (kusken) brukar lösa de taktiska sakerna men här blev han en förlorare. Sedan kan insatsen ha berott på banan, med den aktionen han har så kan banan ha ställt till det. Jag hade mina farhågor innan för han är väldigt tajt i sin aktion och han har ju sprungit och skuttat en del innan. Jag tror inte att banan gynnade honom, den var väldigt kladdig på ytan. Det blev ett positionskrig som Örjan förlorade och hästar som inte borde suttit i andraspår satt där och det blev väldigt långt fram.

Tror du han vinner Prix d'Amerique?

– Nej, det tror jag inte. Han har gjort några riktigt bra prestationer men blivit extremt uppskruten av oss. Alla tror att han bara ska gå ut och vinna Prix d'Amerique men så är det verkligen inte. För det första ska det till extremt mycket om man ska vinna det loppet, hamnar man långt bak i fältet är det nästan omöjligt att vinna mot de hästarna. Styrkan har han men han har sin akilleshäl från början att han inte kommer till och är för osnabb. Loppen blir tajtare och tajtare och det är få hästar som hamnar långt bak och ändå vinner, det är extremt svårt.

– Han ska inte dömas ut men samtidigt kan det vara bra att folk inte tror att han är oslagbar. Nu kanske de runt hästen slipper det enorma trycket, hela jävla landet förväntar sig att det ska gå bra. Nu kan de kanske åka dit och slå lite ur underläge. Jag vill se honom lyckas, men samtidigt måste man vara realist.

En i mängden

Bland svenskarna är Maharajah favorittippad i Prix d'Amerique. Men enligt Lennart Forsgren är han bara en i mängden bland de franska travfantasterna.

– Pratar du med fransmännen om Prix d'Amerique så är de medvetna om att det är en farlig konkurrent, men där nere är han ingen favorit, det är han inte. Det är en undantagshäst men bara för att vi kvalat in till VM i fotboll betyder inte det att vi ska vinna allt. Lilla Sverige är duktiga inom trav, men man vinner inte Prix d'Amerique på beställning, säger Lennart Forsgren till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM