Maharajah sjuk – nu får stjärnan vila

Foto: ALN
Maharajah slutade femma vid helgens lopp. Det visade sig att hästen var sjuk.
TRAV

Att Maharajah var en trött och slagen häst i Gävle i lördags var inget konstigt.

Hästen tävlade med infektion i kroppen

– Han var nedsatt av en infektion i svalget. Ingen jättegrej men ändå fullt tillräckligt för att han inte skulle kunna prestera på topp, säger Tommy Berghagen från Stefan Hultmans stall.

Maharajah har flera gånger visat att han är en av världens bästa hästar. Femåringen är också ett av de svenska hoppen i Prix d'Amerique i vinter.

I gulddivisionen i V75 i lördags blev det dock bara en femteplats för storfavoriten efter en avvaktande kuskinsats av Örjan Kihlström.

Maharajah backades ner i fältet och syntes nästan aldrig till. Upploppet var stinglöst.

Förklaringen kom efteråt. Hästen hostade och hade hög puls direkt efter loppet. 39 graders feber på söndagen.

Under måndagseftermiddagen kollades Maharajah upp av veterinär.

– Det visade sig att han har en infektion i svalget. Han var feberfri under måndagen men blodprov och undersökningen av hästens hals visade att han bär på en infektion. Sådant här är ju aldrig bra. Men förutom det känns det inte som något stort orosmoln på himlen, säger Tommy Berghagen i stallet.

Kommande lopp är inget man funderar på i dag.

– Nej, hästen måste till att börja med bli frisk igen innan Stefan bestämmer något.

"Örjan gjorde inget fel"

Det var en orolig Stefan Hultman som intervjuades i TV4 på måndagen. Då var det ännu några timmar tills veterinären skulle göra sitt ute i stallet på Ekerö.

– Det är klart att det inte är bra att hästen är sjuk. Samtidigt är det två och en halv månad kvar till Prix d'Amerique och allting handlar om hur fort hästen blir frisk. Örjan (Kihlström) är i alla fall en mästare. Han känner att hästen inte är bra och då kör han också lite försiktigt. Han ska ha en eloge för att han körde hästen så, sade Stefan Hultman, arg på spekulationer om att Örjan Kihlström körde medvetet passivt med en frisk Maharajah för att spara hästen till kommande lopp.

– Örjan gjorde inget fel. Han gjorde allting rätt.

Mikael Wikner/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM