”Är läskigt varje gång han startar”

Foto: ALN
Aggas Dyring och Tobias Eklöf.
TRAV

Som ung var han en skadedrabbad häst med alla odds emot sig.

Nu, som sexåring, radar Aggas Dyring upp segrarna och på onsdag startar han som storfavorit på Solvalla.

– Man är glad för varje gång det funkar, det är lite läskigt, säger tränaren Anders Binklinge.

Sexårige Aggas Dyring är en toppstammad häst då han bland annat är bror med elitloppsvinnaren Steinlager. Aggas Dyring ägs av Eskilstunabon Anders Binklinge som valde att placera sin häst hos Roger Walmann i början av karriären. Hästen var sen i utvecklingen men kom igång rejält som fyraåring och var lovande. Men i slutet av fyraåringsäsongen drog hästen på sig två riktigt allvarliga skador.

– Han gick sönder i båda böjsenorna fram, den ena pajade ordentligt och den andra var också skadad. Då trodde jag det inte skulle gå att få tillbaka honom, säger Anders Binklinge.

Tog hem hästen

I och med skadeproblemen tog ägaren hem sin häst till sin gård i Eskilstuna där Aggas Dyring fick rehabilitera sig.

– Jag har mycket mark som djuren kan gå och beta på, så om en häst eller ko går och betar spelar ingen roll. Det kostar inte så mycket att ha en häst hemma om man äger den själv, det blir mycket dyrare hos en tränare.

Efter flera månaders vila blev hästen bättre igen och kunde sakteliga börja tränas igång. Den 28 september i år debuterade hästen som sexåring på hemmabanan och det slutade med seger direkt – till 28 gånger pengarna. Efter det har framgångarna fortsatt och hästen ståtar nu med tre segrar på fem starter under året.

– Man är glad för varje gång det funkar och nu ser hans ben fina ut. Han har inte några problem alls nu och han har fått mycket tid på sig. Man blir mörkrädd, det är lite läskigt varje gång han startar och nu har han sänkt tiderna hela tiden. Men det ser bra ut så här långt. Jag vill att han ska vara riktigt fräsch när han startar, annars struntar vi i det.

Ägt elva miljonärer

På onsdag startar den amatörtränade hästen på Solvalla och blir jättefavorit i V64-4 med 30 000 kronor i förstapris. Anders Binklinge är en mycket erfaren hästägare och 60-åringen har totalt ägt elva hästar som tjänat över en miljon kronor. Hästar som Aggas Filur och Aggas Jazzy är några hästar som Binklinge ägt.

– Jag har haft så mycket hästar så jag har blivit luttrad. De här loppen som kommer nu är jävligt tuffa och skaderisken finns där hela tiden, det är det som är läskigt. Men vi får hoppas Aggas Dyring håller. Han är väl förberedd i och med åldern.

Vad tror du om vinstchanserna på onsdag?

– Det är bra motstånd och det blir tuffare och tuffare för varje gång han startar. Det är ett par på startfållan som är bra och några på tillägg, men de ska runda många. Det är skitsvårt att säga men jag är nöjd om han är bland de tre, allt annat är en bonus. Man får ta ett lopp i taget. Tobias Eklöf som körde hästen i början jobbar hos mig och han gör ett mycket bra jobb med hästen, han är lovande. Men han får inte köra de här loppen på Solvalla och då får Johan Untersteiner köra istället.

Skulle du strecka din häst på kupongen?

– Jag får inte spela, så jag kan inte strecka. Men det är klart att man måste tro på det man håller på med.

Vad är det som lockar med travsporten?

– Det är en livsstil, det kan man säga. Man har en gård och man ska göra någonting. Är man hästintresserad så är man fast, säger Anders Binklinge till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM