Tränaren: Jag kan slå 20-miljoners gränsen

Foto: Kanal 75
Robert Bergh.
TRAV

Mynt i en kopp, lediga tisdagar och rekordmycket pengar inkört.

Travtränaren Robert Bergh kan redan nu blicka tillbaka på ett enastående år.

Och än är inte året slut.

På onsdagen gästar han Solvalla med fem V64-hästar.

Aldrig tidigare har Robert Berghs hästar sprungit in så mycket pengar som i år. Med sju veckor kvar av året är rekordnoteringen från i fjol på närmare 18,6 miljoner kronor insprunget slagen och nu ångar stallet på mot 20-miljonersstrecket.

– Tidigare år har jag känt att det blir svårt att slå rekordet från tidigare. Men när det här året började tyckte jag att kvaliteten i stallet var klart högra än vanligt och för första gången kände jag att vi borde kunna slå rekordet. Nu kan vi nå 20-miljonersgränsen och det tycker jag är grymt bra för ett stall i Norrland, säger Sundsvallstränaren.

Fick kopp med mynt

En tredjedel av de 19,1 miljoner som stallets hästar hittills har sprungit in under 2010 kommer från utländska starter. Framförallt har Berghs satsning i Frankrike burit frukt. 18 hästar står för tillfället stationerade på filialen i Chamant där tre anställda sköter det dagliga arbetet.

– Vi hyr 21 boxar och två lägenheter. Det är full satsning och så har det sett ut i två år nu. Det är som en helt ny verksamhet, som när jag startade upp här hemma för 15 år sedan.

Det blir naturligtvis tätt mellan Frankrikeresorna och Bergh trivs bra i grodätarlandet. Även fransmännen tycks gilla sin svenske kollega. I alla fall att döma av deras skojfriskhet. När han i förra veckan tog sig en tupplur i kuskarnas omklädningsrum på Paris-banan Vincennes vaknade han upp bredvid en kopp fylld med mynt.

– Ja, det är lite annat stuk där, säger Bergh och skrattar.

– En sak som är fantastiskt skönt i det landet är att fransmännen verkligen uppskattar bra prestationer och fina hästar. Här hemma blir man mer ensam ju mer man vinner. Där kommer alla fram och pratar när det går bra. Det är inte alls så att de blir arga och tycker att man kommer och hämtar deras pengar. Tvärtom känns det väldigt positivt att vara där.

Tisdagarna ett andningshål

Sina stora framgångar till trots har Bergh inte synts lika flitigt i tidningar och tv i år jämfört med tidigare. Det kan till viss del förklaras med att de riktigt stora segrarna, med undantag för triumfen med You Bet Hornline Sprintermästaren i juli, har uteblivit. Kanske beror det också på att en stor del av framgångarna har uppnåtts lite i skymundan utanför Sveriges gränser. Men det är också ett medvetet val.

– Så är det lite grann. Jag har tackat nej till en del saker och inte varit lika medialt framfusig själv.

Till detta hör till viss del införandet av lediga tisdagar, där Bergh stänger av telefonen och bara ägnar sig åt avkoppling och rekreation.

– Jag kände mig sliten i sensomras och var tvungen att komma upp med en lösning. Så jag pratade med Stig Wiklund, som är hästägare hos mig. Han håller på med idrottspsykologi och vi kom fram till att jag måste hitta ett sätt att komma ifrån, framför allt telefonerna.

– Det är ett extremt jobb som man har när man både tränar och kör och ska man kunna fortsätta att prestera kan man inte köra ner sig. Samtidigt vill jag inte byta bort något utan är glad att få hålla på med något såhär spännande - först jobba hårt och bygga upp förväntningarna i träningen och sedan åka och tävla, vilket är ännu mer spännande.

Kadett C.D. jagar 200 000 kronor

Spänning lär det bli så det räcker och blir över när Bergh på onsdagen fortsätter sin jakt på 20-miljonersgränsen. Då åker han till Solvalla med fem V64-hästar och mest uppmärksamhet tilldrar sig högkapable treåringen Kadett C.D. (V64-5). Han kommer från en tredjeplats i Breeders´ Crown-finalen och jagar nu ett förstapris på 200 000 kronor i Kriterierevanschen.

– Jag var inte helt nöjd senast. Han är en fantastiskt läcker häst så när han inte vinner tycker jag att det är jäkligt. Men han har tagit senaste loppet bra och håller jättebra form. Han är den av mina som har bäst chans på onsdag.

I samma lopp återkommer Wariner efter ett kortare tävlingsuppehåll.

– Han var lite sliten i senaste starten och fick en liten paus. Han ser fin ut i träningen och gillar distansen. Han får svårt att rå på Kadett C.D. men kan vara trea, fyra.

Omelette (V64-3) vann på V64 så sent som i förra veckan. Nu möter hon tuffa kamrater i Oaksrevanschen.

– Hon kändes fantastiskt studsig och fin i onsdags. Hon har en skön inställning till tävlandet och har utvecklats enormt bra. Nu är hon något av en rookie och kan hon vara trea, fyra får vi vara nöjda.

Highway To Hell (V64-4) är ofta med långt framme men hon har hittills aldrig stuckit nosen först.

– Hon är lite för seg av sig för att vinna, men nu har hon i alla fall ett jättebra läge. Dessutom har vi lagt om träningen och bara ridtränat henne efter senaste starten. Vi får se om det kan piffa till henne.

Avslutningsvis kör Bergh O.J.´s Nasdaq i V64-6.

– Han gör fina lopp mest varje gång. Den här gången hoppas jag kunna plocka av honom bakskorna vilket skulle vara ett plus. Gillar man att spela plats kan man fortsätta med det.

Ola Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM