Blev akut sjuk – nu är V75-stjärnan tillbaka

Foto: ALN
Hoity Toity Face och Jenny J Karlsson.
TRAV

Topphästen Hoity Toity Face blev akut sjuk och drabbades av maginfluensa.

Nu är hästen tillbaka på V75 och tränaren Roger Rydell tror på sin stjärna.

– Läget kunde inte bli bättre, säger han.

Amatörtränaren Ronny Rydell köpte Hoity Toity Face som sällskapshäst för 25 000 kronor. Sedan dess har hästen gjort succé på V75 tillsammans med lärlingen Jenny J Karlsson och sprungit in sammanlagt 1,6 miljoner.

I de två senaste starterna har det gått tungt för hästen som slutat oplacerad och femma. Nu berättar tränaren Ronny Rydell att hästen blev riktigt dålig efter starten på Åbytravet i oktober.

– Efter SM-blev hon akut sjuk, magsjuk. Det var över på ett dygn. Hon var inte hundra procent vid starten i Danmark senast heller. Hon tävlade lite under sin förmåga, men nu är hon som hon brukar vara, berättar Ronny Rydell.

”Vet inte vad det var”

– Vi tror att det var maginfluensa som hon fick, men vi vet inte vad det var. Vi har tagit blodprover, men vi förstår inte vad som hände. Tidigt på morgonen var hon frisk när vi kollade temp och i värmningen var hon helt normal. Det är så med hästar, man kan inte fråga dem. Känslan är ju att hon har fått i sig något som hon inte skulle ha, men jag ångrar att jag inte tog urinprov efteråt. Sedan dess har hon varit frisk. Men även om man har haft hästar i 40 år så händer det saker som man aldrig har varit med om, säger han.

Hur är det med hästen nu?

– Allting är bra med hästen, träningen är toppen och läget är bra. Hon är frisk och allt verkar bra. Hon är behandlad i bägge framknäna. Både Jenny och jag har kört fort med henne och båda två är mer än nöjda. Nu ska jag ut och köra det sista lugna jobbet.

Vad tror du om chanserna?

– Läget kan inte bli bättre. Jag skulle hellre ha mött enklare hästar, men hon kommer att få möta det här motståndet nu. Men de springer inte ifrån henne. Om hon tävlar på sin normala nivå som hon var vid segern på Kalmar hamnar hon bland de fem främsta.

Lördagens V75-tävlingar avgörs på deras hemmabana Jägersro, att vinna på hemmaplan vore något extra för tränaren.

– Att vinna mot de här hästarna, då få jag nypa mig i armen en gång till. Men vi runt omkring henne tror på henne. Hon kämpar in i det sista och gör hon inte det är hon inte frisk. Men allt tyder på att hon är i normalt slag. Dessutom trivs hon på hemmabanan, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM