Adielssons nya liv – som galopptränare

Foto: Kanal 75
Team Adielsson. Från vänster: Karola och Loppan Nordblad, Hans Adielsson, Mai Adielsson, John Reid, Max Friberg och Ninni Westerlund. Bakom hela gänget sponsorn Erik Penser.
TRAV

Det svenska tränarparet Hans och Mai Adielsson har laddat om!

Uppbackade av den svenske finansmannen Erik Penser satsar dom på att lyckas som galopptränare i England.

Det är paret Adielssons hittills största utmaning.

– Vi måste leverera vinnare redan under nästa år, annars är det bara att packa ihop och åka hem igen, säger Hans.

Under hela 80-talet dominerade Hans och Mai Adielsson galoppsporten i Skandinavien. Dom vann det svenska derbyt 1982 med Humbug och året därpå både det svenska och danska derbyt med Rossard.

Adielssons vann totalt över 70 stora lopp innan dom överraskande 1989 sadlade om till travtränare. Även inom travet var deras stall, med basen på Jägersro, mycket framgångsrikt med anmärkningsvärt hög segerprocent.

Hans Adielsson fyller 67 år i december, han och hustrun "Maisan" träffades redan 1965 och har jobbat tillsammans med hästarna, "axel mot axel", i 43 år.

Årsskiftet 2009-2010 överlät Adielssons hela sin rörelse till sin lärling Michael Lönborg. Meningen var att paret skulle trappa ner och enbart träna någon enstaka häst. Så blev inte fallet...

Licens före årsskiftet

Erik Penser, som är bosatt i England, lockade över paret Adielsson för att göra comeback som galopptränare och sedan början av oktober är verksamheten i full gång.

– Vi har 25 hästar i träning, 20 av dom är nyinköpta ettåringar, berättar Hans.

– Dom äldre är säkert inga stjärnor, men jag hoppas att några är nyttiga och räknar med att starta några på allvädersbanor redan efter årsskiftet.

Hans fortsätter:

– Jag vill påstå att det är omöjligt att etablera sig i England som galopptränare om du inte har en bra sponsor bakom dig, i vårt fall Erik Penser, det är också Erik som äger majoriteten av hästarna i stallet.

– Annars har vi bemötts väldigt bra, problemet har varit den engelska byråkratin, men det kanske är samma i alla länder. Jag räknar i alla fall med att att ha klart med min tränarlicens före årsskiftet.

Stjärnjockey som arbetsryttare

Adielssons team är helsvenskt. På plats finns Karola Nordblad och hennes dotter "Loppan", jockeyn Ninni Westerlund hängde med från Sverige och jockeylöftet Max Friberg har precis anlänt.

På väg in är montejockeyn Zandra Widén.

Stallets arbetsryttare just nu är pensionerade engelske toppjockeyn John Reid, 55 år, som har vunnit nästan 2000 lopp, inklusive Europas största lopp Prix de L´Arc de Triomphe (1988 med Tony Bin) och engelska Epsom Derby (1992 med Dr Devious).

– Det är ett nöje att få hjälpa Hans med etableringen, jag har redan fått stor respekt för honom, säger Reid.

– Jag tror att han lyckas för att han verkligen vill.

John Reid, som vann det svenska storloppet Stockholm Cup 1991 på hästen Feuerbach, har för övrigt ridit flera av Erik Pensers stora vinnare i England under åren.

Räknar med tre år i England

– Ännu har Adielssons etablering här i England inte skapat några störe rubriker, men när dom börjar vinna lopp nästa år lär det nog synas mer, säger Erik Penser, som ser sin satsning som långsiktig.

När kommer då den första vinnaren från den svenska utmanaren?

– Omöjligt att säga, men det är klart att vi redan framåt vårkanten räknar med att presentera några av våra nyblivna tvååringar på tävlingsbanan, säger Hans, som räknar med att i första hand stanna i tre år.

– Men går det helt snett får vi väl titta på saken och i värsta fall åka hem igen, svårare än så är det inte!

Hans G Lindskog/Robert Okpu/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM