Expertens kritik: Det blir för tufft

Foto: Kanal75
Jan Hellstedt.
TRAV

Hockeyhästen Quarcio du Chene ska på lördag testas i ett montéjobb.

Är allt bra där kommer hästen starta i ett lopp på Vincennes på torsdag – något montéexperten Jan Hellstedt är skeptisk till.

– Det är som att skicka in en fotbollsspelare för att spela squash, säger Hellstedt.

Quarcio du Chene, som delägs av hockeystjärnorna Kristian Huselius och Tony Mårtensson, svek i torsdags då han slutade fyra i ett lopp på Vincennes travbana. Hästens placering var fullt godkänd – men med tanke på att stjärnhästen fick bestämma tempot i ledningen borde han hållit lite bättre enligt Björn Goop.

”I min värld hade det inte fungerat”

Efter det loppet väljer stallet att testa något nytt med sin stjärna för att få honom att tända till. På lördag kommer en av världens bästa montéjockeys, Matthieu Abrivard, testa hästen i ett montéjobb. Är allt till belåtenhet där kommer hästen starta i ett montélopp nästa torsdag – något som experten Jan Hellstedt är skeptisk till. Enligt honom blir det alldeles för tufft för hästen.

– Jag tror det blir svårt, det blir för tajt. I min värld hade det inte fungerat för jag vill ha mycket uppehåll mellan ett jobb och lopp. När jag kvalat mina hästar tar det 2-3 veckor innan de startar och det har alltid fungerat. Har du inte ridit hästen speciellt mycket måste man ha 14 dagar mellan jobb och start. Det är som att skicka in en fotbollsspelare för att spela squash, spelaren är vältränad men kan inte gå dagen efter. Det är en liten annan teknik och kan ge bakslag då de kan bli kantiga och rulliga, säger Jan Hellstedt.

Tror du Quarcio du Chene kommer passa under sadel?

– Det kan vara rätt så bra, det ska inte vara några bekymmer. Alla klasshästar brukar klara av det, det brukar inte vara några problem att slänga på en sadel på klasshästarna, säger Hellstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM