Succétränaren: Borde ha respekt för min häst

Foto: KANAL75
Anna Forssell.
TRAV

Hon bor i ett litet hus på Axevallas stallbacke och longerar sina hästar i ridhuset på kvällarna.

Anna Forssell har tagit lite av bakgrunden med ridhästar in i travet.

2006 blev hon proffs och började direkt visa framfötterna i unghästloppen.

Global Noble är den senaste färskingen - stor favorit i Sveriges största tvååringslopp på lördag.

Svensk Uppfödningslöpning lockar med en halv miljon i förstapris och körs som den fjärde avdelningen på V75.

Lutfi Kolgjini har vunnit loppet flera gånger men är inte favorit i år. Inte någon annan av stortränarna heller.

I favoritposition hittar vi i stället Axevallatränaren Anna Forssell, bördig från Piteå och dotter till pensionerade travtränaren Torsten Forssell.

31-åriga Anna jobbade hos Lutfi Kolgjini på Jägersro ett tag innan hon startade eget.

– Jag tror inte att Ludde gråter om jag vinner. Han vet vilket hårt jobb som ligger bakom att träna fram tidiga talanger, säger hon eftertänksamt.

Det mesta hon säger är eftertänksamt och kommer med en liten fördröjning. Hon är lågmäld. Inte typen som tar plats. Utom på tävlingsbanan då. Wiranas Dream blev hennes första unghäststjärna. Victor L.H., finalist i årets upplaga av Svenskt Travderby, är en annan som stuckit ut.

Inte vara kaxig

Global Noble har vunnit tre lopp på sex starter under debutsäsongen och tagit de två senaste segrarna från ledningen. Johnny Takter har kört och sitter upp även på lördag.

– Det är en del fina hästar med i loppet på lördag och jag ska inte vara kaxig och tro att min är absolut bäst. Men jag hoppas att han är absolut bäst på lördag i alla fall. Jag tror att Jim Oscarssons I´m Weasel, som Örjan Kihlström kör, är värsta hotet. Kolgjinis Little Face och Hannés I Me Mine är också bra hästar.

Taktiken då? Global Noble har sprungit i ledningen och vunnit säkert i de två senaste loppen. Hästen är mycket startsnabb.

– Han går bra i ledningen men är absolut inte beroende av den positionen utan kan gå bakifrån också. Men det är en startsnabb häst och det är klart att han borde ha lite respekt med sig med tanke på vad han visat.

Hästarna får tid

Att det blev Axevalla för Piteåtjejen kommer sig av att släktingen Sören Norberg var tränare på banan ("kusin med min mamma").

Det blev hästgymnasium i Skara och jobb hos Sören Norberg på somrarna och därefter jobb i Italien med släktingen. Jean-Pierre Dubois och Roger Grundin är andra hon jobbat åt utomlands.

– Sören är en otroligt duktig hästkarl och duktig på att träna fram unghästar. Han jobbar med hästarna väldigt mycket och ger dem den tid som krävs, säger Anna som menar att skolningen hos släktingen betytt mycket.

Det händer ofta att hon avslutar sina dagar inne i ridhuset på Axevallas stallbacke tillsammans med någon av sina hästar.

– På dagarna fungerar stallet som vilket träningsstall som helst men just kvällar använder jag ridhuset väldigt mycket. Jag bor ju här och gillar samtidigt att hålla på där inne. Det är så roligt att jobba hästarna med långa tömmar på volt. Hästarna blir väldigt lydiga och mjuka. Global Noble tycker att det är kul. Han gillar att springa runt, sparkar lite bakut och jobbar.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM