V75-tränaren: Jag tar med mig champagne

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Jim har hittat en bra balans i stallet i Kjula utanför Eskilstuna med 24 hästar i träning.
TRAV

När Jim och Susanne Oscarsson inte fick in tillräckligt många bra hästar i träning så fanns det bara en vettig utväg.

Att börja föda upp egna stjärnor.

Hittills har det gått över förväntan och på lördag har de två hästar med i finalen av Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

Stall Oscarsson har så här långt lyckats väldigt bra med sin egen uppfödning. Stallets stora stjärna Dig For Dollars har Oscarssons till exempel fött upp själva. Och unghästarna har överlag visat framfötterna, för några år sedan kom stoet Ironmaid Volo (förvisso USA-född) tvåa i världens största lopp för tvååriga ston, Merrie Anabelle i USA.

– Tyvärr fick hon A2 virus efter det och blev aldrig sig själv igen. Nu är Ironmaid Volo fölmärr, hon står i USA men vi har en ettårig dotter till henne och Credit Winner här hemma på gården.

Oscarssons har "bara" åtta tvååringar i stallet och då är det naturligtvis starkt att två av dem kom med i finalen till Svensk Uppfödningslöpning, tvååringarnas största lopp.

I'm Weasel kom tvåa i uttagningsloppet på Solvalla som Tommy Hannés I Me Mine vann, Split The Bill slutade fyra.

Jim är staketkusk på lördag

Att lika lovande Donttellmewhattodo missade finaltåget den här gången kan Jim och Susanne leva med.

– Det var faktiskt svårt för oss att ranka dom tre inbördes innan uttagningsloppet, säger Jim som inte är helt nedslagen över att hingsten Split The Bill får spår åtta på lördag, stoet I'm Weasel valde han spår nio till.

– Det är inte samma sak som att få dom spåren med exempelvis Dig For Dollars. I gulddivisionen är alla ungefär lika bra och det är en klar handikap att ha ett högt spår bakom bilen. Men här kan det hända precis vad som helst i och efter starten, resonerar han.

Jim fortsätter:

– I'm Weasel mår nog bra om hon kan smyga med en bit, hon har ju bra ryggar så jag tror att spår nio kan passa. Anna Forssells favorit Global Noble är nog ingen dålig rygg. Split The Bill kan göra en del själv och det är nog ingen panik om han exempelvis skulle få "dödens", utvändigt om ledaren, det tror jag att han klarar av.

Jim kör ingen av stallets hästar själv den här gången.

– Örjan Kihlström kvalade in I'm Weasel och då är det naturligt att han kör finalen, de fungerar ju bra ihop. Jag får inte välja Split The Bill eftersom jag äger I'm Weasel och måste köra henne i första hand. Så då blev det en catchdriver på honom också (Jörgen Sjunnesson).

I'm Weasel är en dotter till stjärnhingsten Viking Kronos och Oscarssons toppsto B.Cool, så hon passar även perfekt in i familjens uppfödarkoncept när tävlingskarriären är över.

"Ingen nackdel att börja i tid"

Jim tvekar inte att starta sina tvååringar, något som inte var alldeles vanligt bland en del tränare för sisådär tjugo år sedan.

– Hästmaterialet blir ju bättre och bättre hela tiden. Och man känner av vilka unghästar som klarar av att starta. Jag tror inte på att en del hästar "förstörs" av att de får starta om de är bra som tvååringar. Hästarna som får den etiketten hade inte varit särskilt mycket bättre om man hade väntat med att starta med dem.

Han fortsätter:

– Det handlar om kundvård också. Om en häst är redo att starta som tvååring och kan tjäna ihop ett eller ett par hundra tusen kronor är det fel gentemot hästägaren att vänta ett år "till polletten trillar ner", hästen kan lika gärna springa på tävlingsbanan som på träningsbanan. Det är ingen nackdel att börja i tid.

Årets upplaga av Uppfödningslöpningen (V75 avdelning 4 på Jägersro) tycker Jim är öppen på förhand.

– Anna Forssells häst Global Noble ska vara favorit. Men Split The Bill besegrade honom i Breeders' Crown-loppet på Bergsåker i augusti och jag hoppas och tror att båda våra hästar kan vara med och göra upp om det!

Och eftersom Sundbyholmtränarens stjärna Dig For Dollars vilar sig i form för dagen vore det inte fel om stallets ungdomar visar framfötterna på lördag.

– Jag känner på mig att det kan gå riktigt bra för oss, jag kommer att ha champagne med mig ner till Jägersro, säger Susanne Oscarsson förhoppningsfullt.

Robert Okpu/Kanal 785

ARTIKELN HANDLAR OM